– Som verdens ledende fotballorganisasjon ønsker vi pengene tilbake, og vi er bestemt på at vi skal klare det – uansett hvor lang tid det tar, sier den ferske FIFA-presidenten Gianni Infantino.

I det som best kan ses på som en omfattende innrømmelse til amerikanske myndigheter om korrupsjon i fotballen, hevder FIFA at Sør-Afrika betalte 10 millioner dollar (90 millioner kroner) i bestikkelser for å få VM i 2010. ## Bestikkelser i milliardklassen

Totalt saksøker FIFA 39 personer og to selskaper for svindel, skriver Ritzau. FIFA mener det har blitt gjennomført bestikkelser verdt over 200 millioner dollar (1,7 mrd. kroner).

FIFA påpeker også at en av de hovedmistenkte i korrupsjonsskandalen, tidligere visepresident Jeffrey Webb, har levd et høytsvevende liv til tross for at han har gått med på å betale millioner av dollar i et forlik med amerikanske myndigheter.

– Ved å gjøre disse turneringene, kampene, sponsoravtalene og andre deler av fotballen korrupt, gjennom avtaler på bakrommet og hemmelige betalinger, er FIFA blitt en del av de saksøktes oppførsel og svekket organisasjonens omdømme, heter det i en uttalelse.

20 FIFA-topper navngis

De skriver videre at de anslår at minimum titalls millioner dollar har forsvunnet fra fotballen gjennom bestikkelser og korrupsjon.

– Dette tallet er ventet å stige ettersom etterforskningen fortsetter, skriver FIFA.

Organisasjonen ønsker å få tilbakebetalt pengene som amerikanske myndigheter har fått fra de aktuelle personene og selskapene.

FIFA går så langt at de navngir 20 tidligere medlemmer av eksekutivkomiteen og ledere i kontinentale forbund, som bare gjennom reisekostnader, kompensasjoner og andre utgifter skal ha mottatt mer enn 28 millioner dollar (240 mill. kroner). (©NTB)