Det er vel liten tvil om at kvaliteten på dagens generasjon midtbanespillere, har vært avgjørende for Spanias dominans på klubb og landslagssiden. Uten Xavi, Iniesta, Xabi Alonso, Cesc Fabregas eller Busquets så ville ikke det spanske eventyret vært mulig.

Mange tror — og mener - at riktig talentutviklingsarbeide gir garantier om gode spillere. Og i så måte har jo Spania, med sitt store fokus på ferdighetsutvikling, truffet godt. Det er nok ikke så enkelt som å tro at mye og god trening gir garantier om best mulig resultat, emnene, talentene må selvsagt være av et spesielt og godt materiale de også.

Både Spania, Real Madrid og Barcelona tenker nok allerede på livet etter Xabi Alonso, snart 32 år, Achillesplagede Xavi Hernández, snart 34 år og Andres Iniesta som blir 30 år om noen måneder.

Det som gjenstår å se, er om klubber som Barcelona, gjennom La Masia, og Real Madrid klarer å utvikle sine egne gode midtbanespillere, eller om det er andre lag i Spania som gjør en vel så god jobb. Det snakkes kanskje (for) mye om Barcelonas La Masia og for lite om alle andre klubber som gjør en fantastisk god utviklingsjobb.

Vi så det under Europamesterskapet for U-21 i Israel, det gror godt av midtbanespillere i Spania. Vi vet jo forlengst om godt etablerte unge spillere, som Thiago Alcantara og Javi Martinez, men det kommer kommer en lang rekke spennende spillere bak disse to også.

Dominert

Spania har dominert de siste ungdomsmesterskapene, U-21 og U 19, og tar mange av disse lovende talentene det neste steget, så ser fremtiden rosenrød ut for spansk fotball.

Spanske midtbanepillere som er skåret over samme lest, de løper mye og riktig, behandler ballen med kjærlighet og de er kreative med stor fotballforståelse. Pep Guardiola har jo sagt han elsker midtbanespillere, fordi de er de mest intelligente spillerne. På det mest ekstreme i Barcelona, så mønstret Guardiola ni midtbanespillere i startoppstillingen. Ni av eleve med andre ord. Sammen keeper Valdes og angriper Lionel Messi.

Mange spanske midtbanespillere er skåret over samme lest, de kombinerer gode ferdigheter med hard kollektiv jobbing og en godt utviklet forståelse for spillet. Det jobbes tydeligvis godt i spansk fotball med å eliminere pasningsfeil, det er imponerende få feil, en ballskikkelighet, selv om rollen også krever kreativitet

Nå er bekymringen for spanske klubber - og det spanske forbundet - om den svake økonomien bare øker spillereksporten til andre land med mer kapital. Og hva vil det bety for den videre utviklingen for unge spanske spillere?

Dette er en tosidet problemstilling. Store overgangssummer inn på konto, er for mange gjeldstyngede klubber kjærkommet, men vil det være sportslig utviklende å forlate en kultur, et land, som er så drivende dyktig på spillerutvikling og som har et godt kamptilbud til sine unge spillere?

Arvtakerne

Et knippe spanske spillere som er ettertraktet og kan skifte beite i løpet av transfervinduet i januar eller rett og slett spillere som vil dominere europeisk fotball de neste 10 årene:

Ander Herrera , 24 år, Athletic Bilbao; Manchester Unitedfansen husker ham godt, eller har fortrengt ham. Han var med på å dominere midtbanen da lagene møttes i Europaligaen. Jeg husker ham også for juksemålet i åpningskampen mot England i U-21 mesterskapet i Danmark i 2011 og målet i finalen. Evighetsmaskin og svært kreativ.

Koke, 21 år, Atlético Madrid, vekstkurven var enorm forrige sesong og er helt sentral i klubbens suksess om dagen. "Halve europa" ligger langflate etter spanjolen med det gode pasningsbenet. Kan bli assistkonge. Har allerede vunnet mye og vært sentral på alle aldersbestemte landslag. Kan bli en komplett spiller.

Asier Illarramendi , 23 år, Real Madrid, av mange utropt til å bli den nye Xabi Alonså. En tung bør å bære på unge skuldre, men Illarramendi har talent og fotballklokskap til å bære forventningspresset. Fantastisk pasningsben og løper mye og riktig. Stor for Real Sociedad forrige sesong og smurte laget med gode pasninger. Er så god at han alltid gjør ting enkelt. Stor lagspiller. Bør - for den videre utviklingens skyld - få mye spilletid, som ikke er så enkelt i kravstore RM.

Isco , 21 år, Real Madrid, ikke overraskende at han ble kjøpt av Real Madrid etter sine to praktfulle sesonger i Malaga. Var omtrent et ensmannsangrep på sitt beste. Brilljerte under U-21 mesterskapet som Spania vant. Anvendelig, kan spille på begge kanene, men er kanskje best sentralt bak spissen. Kreativ og målfarlig. Valencia må gråte bitre tårer over at de solgte ham til Malaga for rundt 50 millioner.

Rubén Pardo , 21 år, Real Sociedad, nok et stort talent fra Real Sociedad, Pardo var med og vant U-19 EM i 2011. Er en stor fan av Xabi Alonso og som sitt forbilde så er Pardo velsignet med et godt tilslag på ballen. Kort og langt. Bør få mye spilletid etter at Illarramendi dro til RM.

Óliver Torres , 18 år, Atlético Madrid, et av de aller største spanske talentene, som allerede spiller for det spanske U-21 laget, og har fått endel spilletid for A-laget til Atlético. Torres er selvsagt et velklingende fotballnavn i Atlético. Matches klokt og forsiktig av Diego Simeone som er klar over hvor talentfull Torres er, og hva som skal til for å ta det neste steget. Vant U-19 mesterskapet i 2012. Sergi Roberto , 21 år, Barcelona, løpsterk, fotballklok og dyktig taktisk både med og uten ball. Godt pasningsben og god forståelse. Har vært svært god på b-laget til Barcelona i flere sesonger og har gått gradene i de spanske ungdomslandslagene. Er svært ettertraktet fra andre klubber, også i Premier League, og på grunn av manglende spilletid i et sterkt klubblag, så kan han skifte beite i løpet av januar. Manchester United ryktes å være svært interessert

Saúl Niguez, 18 år, utlånt til Rayo Vallecano fra Atlético Madrid, U-19 mester for Spania. Niguez har også vært dominerende på flere aldersbestemte landslag for Spania. Som Óliver Torres, en spiller Atlético tror og håper, skal gi klubben en stor fremtid. Han har et strøkent pasningsben, solid fysikk og godt overblikk, og han er dyktig i rollen foran egne stoppere. Gjør som gode spillere ting enkelt og gjør medspillere bedre. Kan ligne litt på Javi Martinez i spillestilen. Stødig til å være så ung.

Listen kunne vært mye lengre og inneholdt spillere som Sergio Canales og Iker Muniain selvsagt, andre navn også, men jeg satte strek ved 8 navn.

Tar 5-6 av disse 8 enda et steg, så er Spania garantert å oppretteholde et høyt nivå i mange år fremover.

Med den nye vinen.

Utgangspunktet er ihvertfall best mulig.

Respekt, også bak tastaturet.

Sportslig hilsen Roar