Parkering: Fagerholt skole

gps: 58,17909 N 8,03432 Ø

Turlengde: 4,5 km

Kort og grei tur som passer fint med barnevogn. Start fra Fagerholt skole og finn Fagerholtløypa. Vel framme til denne løypa går du til høyre, ned bakken og over sletta, og da har du akkurat hørt lyden fra bekken som renner under lysløypa og ned på Springvannsmyra. Hold deg på lysløypa til du ser Stitjønn foran deg, da ser du også speiderhytta Stistua litt til venstre for lysløypa. På odden foran hytta finner du bålplass og en bivuakk som holder deg tørr i regnvær. Mange tar turen til denne odden i Stitjønn, og mange lager seg et lite bål og griller pølser eller andre godsaker i bålvarmen. Speiderne ønsker alle velkommen på odden, men påpeker at det forventes at alle rydder opp etter seg.

Det er en rekke muligheter for retur til Fagerholt skole. Enklest er det nok å gå samme vei tilbake, men du kan fortsette videre på lysløypa langs vannet og gå opp den bratte bakken til Høymyr. Der tar du til venstre ned Røverkleiva der røverne tok posten når postmannen måtte saktne farten i kleiva. Du treffer neppe røvere på din tur, derimot finner du en sti til høyre akkurat i den brå svingen i løypa. Om du ikke har vogn, tar du denne stien som er litt bratt det siste stykket ned til Fagerholtløypa. Dersom du ikke går direkte ned til Fagerholtløypa fortsetter du til høyre ca. 100 meter innover i skogen. Har du gått riktig, finner du en merkelig steinkonstruksjon. Den ligner på en demning, men toppen er ikke vannrett, og det er ikke myr eller vann bak. Det kan være en del av en vei, men hvem ville finne på å anlegge et lite veistykke langt inne i skogen? Ikke vet jeg, ikke vet flere av dem som vet mye om hva som gjemmer seg i skogen! Kanskje er det du som løser mysteriet ...

Uansett er tiden inne til å gå tilbake til stien og etter hvert Fagerholtløypa.

Turen er hentet fra boken ”32 Nærturer i Kristiansand” av Arne H. Holte. Boka er utgitt i samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd og Oddersjaa.