«Å rykke ned med de forutsetningene denne klubben har i 2023 vil kanskje være den aller svakeste prestasjonen noe norsk lag i øverste divisjon har levert i moderne tid. Det er tid til å unngå det. Det er muligheter til å unngå det. Men akkurat nå er klubben sin egen verste fiende».

Det skriver Lars Tjærnås i sin spalte i Aftenposten.

Den nåværende TV-eksperten har tidligere vært trener i Vålerenga, og ser ikke veldig lyst på det som skjer på Valle om dagen.

Søndag ble det et nytt tap – det 14. for sesongen. Siden Geir Bakke erstattet Dag-Eilev Fagermo i sommer har ingenting skjedd med poengfangsten.

Vålerenga ligger på kvalikplass med fire kamper igjen å spille.

– Det er krevende. Det er det, sier Geir Bakke til VG.

Han virker fattet når han går gjennom pressesonen. Han vet at de fire neste kampene vil bli svært definerende for klubben han trener.

– Vi skal sannsynligvis vinne tre av fire fotballkamper som er igjen. Da må vi overprestere i forhold til det vi har gjort tidligere i år, sier Bakke.

Vel vitende om at Vålerenga har seks seiere på de 26 første kampene.

Tallene viser at Bakkes mannskap har et stort problem. Laget slipper inn nesten to mål i snitt per kamp. En dramatisk økning fra hva det var under Fagermo.

Da hjelper det ikke så mye at man scorer noen flere mål selv.

NEDTUR: Det har vært en slik sesong for Henrik Bjørdal og Vålerenga. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Man kan vel aldri gi noe høyt terningkast på det poengsnittet vi har tatt, sier Bakke om jobben han har gjort.

– Er det noe du kunne gjort annerledes?

– Det verste av alt er at jeg kan ikke se hva jeg skulle gjort så annerledes. Det er følelsen jeg sitter med nå. Det kan være enkeltting i kamper. At vi burde startet med «Per» i stedet for «Pål». Men i det totale bildet ser jeg ikke helt hva. Ut fra den tilnærmingen jeg har pleid å bruke, så har ikke jeg så veldig mange andre metoder og ting i verktøykassen, sier Bakke.

– Må dere gjøre noe annerledes fremover?

– Det var noen kamper hvor vi var veldig opptatt av å være tette bakover. Da tapte vi ikke på seks kamper, men spilte fire uavgjort. Det monner ikke det heller. Så vi må hele tiden tenke risiko opp mot gevinst, samt styrken til motstanderen. Vi må ut å vinne fotballkamper. Da må man ta risiko, sier Bakke.

Kampprogrammet som gjenstår ser slikt ut: Sarpsborg 08 (B), Stabæk (H), HamKam (B), Tromsø (H).

«Kan Vålerenga rykke ned? Ja, det kan de definitivt! Med et så skrøpelig forsvarsspill og så tynnslitte nerver i alle ledd kan de ende blant de to nederste og rykke rett ned.» skriver Lars Tjærnås, men tror likevel kvalifiseringsplass er mer sannsynlig.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen spår en tung høst for Bakke og hans menn.

– De har tre seirer på 14 kamper under Bakke. Nå møter de Sarpsborg borte hvor jeg tror de taper. Høsten virker å bli like skremmende som Halloween for oss andre, sier Mathisen på TV 2s formiddagssending.

– Jeg forholder meg ganske rolig, sier Geir Bakke.

– Det blir en del grubling på veien videre inn mot neste kamp. Nå har vi fått noen smeller etter hverandre, så rent mentalt er det tøft for spillerne å være på alerten og fremoverlent. Det er det vi må jobbe med, sier Vålerengas trener.

Se høydepunktene fra VIFs 1–3-tap mot RBK her.