Det kommer frem i en tiltale fra statsadvokatene i Hordaland og Sogn og Fjordane, datert 17. november.

Ifølge tiltalen skjedde svindelen i perioden mellom 1. januar 2017 og 28. april 2019 på Vestlandet. Idrettsprofilen skal ha innlevert elektroniske meldekort til NAV hvor han opplyste å ha arbeidet 454 timer.

Politiet mener imidlertid at idrettsprofilen hadde jobbet 2609,5 timer i samme periode – og mottatt lønn for arbeidet.

«De uriktige opplysningene på meldekortene dannet grunnlag for automatisk beregning av dagpenger og medførte at han urettmessig fikk utbetalt brutto kr 523 170,-, hvilket medførte tap eller fare for tap for NAV.», står det i tiltalen.

Idrettsprofilen er også tiltalt for å ha oppgitt uriktige opplysninger overfor myndighetene.

– Dette har vært fryktelig trist. Jeg har ikke hatt til hensikt å lure noen, og det vet de veldig godt. Jeg er ingen skurk, sier mannen til avisen der han bor.

VG har vært i kontakt med idrettsprofilen, som ikke har noe mer å legge til utover det han allerede har uttalt til det lokale mediet.

TOK UT TILTALEN: Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Foto: Foto: Paul S. Amundsen

Statsadvokaten: Gjort med forsett

– Jeg har holdt på med frivillig arbeid noen år og på grunn av feilinformasjon har jeg ikke ført det på meldekortet. Nav og politiet har trodd at det har vært lønnet arbeid. Jeg har vist dem bankutskriftene mine, slik at de selv kunne se at jeg ikke har lurt unna penger. Men de tror ikke på meg. Det føles veldig urettferdig, sier han, og legger til at han er «skuffet» og «deprimert» over å ikke bli trodd.

Det er statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen som har tatt ut tiltalen. Han sier han ikke ønsker å prosedere saken i mediene, men legger til:

– Vi mener han har gjort dette med forsett, og vi ville ikke tatt ut tiltale om vi mente det motsatte, sier han til VG.

Saken er berammet til 12. april.