Hamilton sonet straffen da han var inne til dekkskifte etter 28 runder, og et par runder før mål lyktes han i å passere ledende Charles Leclerc (23) i Ferrari.

Før det hadde Mercedes-kollega Valtteri Bottas fått teamordre om å slippe verdensmesteren forbi seg.

– Latterlig, sier pappa - og tidligere Formel 1-fører - Jos Verstappen om ti sekunders straff. Ifølge faren er Max Verstappen på sykehus for å ta CT, men at tilstanden er god, selv om han er «blåslått over alt». Uttalelsene kommer til nederlandske Ziggo Sport.

– De som heier på Verstappen, synes nok at straffen var altfor mild, og de som heier på Hamilton, synes nok at den var for streng, sier Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen.

– Lewis har all skylden for dette. Han skulle ikke vært i den posisjonen. Takk Gud for at Max kunne gå uskadet ut av bilen, sier Red Bull-sjefen Christian Horner i en kommunikasjon som blir vist på Viaplay. Uttalelsen kommer til Formel 1s racedirektør Michael Masi.

Den mektige Red Bull-rådgiveren Helmut Marko mener at Hamilton må bli utestengt - og sier dette om Max Verstappen til tyske Sky:

– Han er i sjokk.

Lewis Hamilton er ikke enig i straffen:

– Jeg var ved siden av Max og ga ham plass. Men jeg tar straffen, sier han i et seiersintervju vist på Viaplay.

Skuespilleren Tom Cruise, som var på plass på Silverstone, var blant de første som gratulerte Hamilton.

Verstappen ledet før søndagens Grand Prix VM med 185 poeng mot Hamiltons 152. Nå er ledelsen på bare åtte poeng, og det er ny spenning i mesterskapet.

– Vi gir aldri opp, sier Mercedes-sjefen Toto Wolf på internradioen til Hamilton.

Henning Isdal antyder på Viaplay-sendingen at hastigheten var 280 km/t da de krasjet.

– Spørsmålet er hvordan dette kommer til å påvirke forholdt mellom Verstappen og Hamilton i resten av sesong, sier hans kommentatorkollega Atle Gulbrandsen.

Max Verstappen hadde beste startspor, mens Lewis Hamilton hadde den beste starten. Det var veldig jevnt de første svingene – men med Verstappen først.

Sammenstøtet skjedde i Copse-svingen, der Hamilton prøvde seg på «inneren» av Verstappen.

Nederlenderen fløy inn i dekkbarrieren i voldsom fart. Han klatret ut av bilen, men det var tydelig at han hadde fått seg en hard smell og holdt seg til beina. Han ble sendt med ambulanse til rutinemessig helsesjekk. Ifølge Christian Horner ser det bra ut.

– Vi skal være glad for at det har gått så bra for Verstappen, sier Henning Isdal på Viaplay-sendingen.

– Han kommer til å kjenne det der noen dager fremover. Her har Verstappen fått mye juling.

– Vi har ventet lenge på det første sammenstøtet mellom dem, nå får vi det her på Silverstone, sier Atle Gulbrandsen.

På teamradioen spurte Lewis Hamilton sjefene sine om hvordan det hadde gått med Verstappen i smellen.

Verstappens Red Bull-bil har fått skader for mange millioner kroner.

Verstappens bil ble fullstendig maltraktert, mens Hamiltons bil fikk små skader og han kunne starte som normalt da løpet endelig ble satt i gang igjen.

Charles Leclerc kjørte fram i ledelsen etter krasjen mellom Verstappen og Hamilton. Ferrari-føreren hadde derfor beste startposisjon i restarten og tok ledelsen. Bare et par runder før mål kjørte briten Hamilton forbi den italienske bilen - altså en slags revansj etter tapet i EM-finalen.

Max Verstappen vant lørdag tidenes første sprintløp i Formel 1 – og hadde dermed beste startspor i søndagens Grand Prix. Han hadde Lewis Hamilton ved siden av seg.

Lewis Hamilton vant sist i Spanias Grand Prix den 9. mai. Siden den gang har Red Bull dominert.

Resultater:

  1. Hamilton.

  2. Leclerc.

  3. Bottas.

  4. Norris.

  5. Ricciardo.

  6. Sainz.

  7. Alonso.

  8. Stroll.

  9. Ocon.

  10. Tsunoda.