– Jeg har forståelse for beslutningen med tanke på at 15 km klassisk er den viktigste øvelsen kommende helg, siden det er en viktig øvelse for OL-uttaket. Man har alltid lyst til å gå, men de som går distanse til helgen har virkelig fortjent plassen, sier Amundsen til VG.

Skiforbundet sender følgende til helgens minitour i finske Ruka med klassisk sprint, klassisk 10/15 kilometer (OL-øvelse) og jaktstart i fri:

Herrer:

  • Sprint: Pål Golberg, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes og Sivert Wiig.

  • Distanse: Golberg, Hans Christer Holund, Iversen, Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Valnes.

Kvinner:

  • Sprint: Maiken Caspersen Falla, Mathilde Myhrvold, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng

  • Distanse: Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

NRK omtalte tidligere mandag at Valnes ble prioritert fremfor Amundsen.

– Det er tydelig at Valnes er på blokka både på 15 kilometer og stafetten i OL. Så sportslig sett forstår jeg det. Vi glemte kanskje litt hvor mye landslagsledelsen tenker på OL søndag, sier Petter Skinstad, TV 2-ekspert.

Han trodde da at Amundsen, som har jobbet mye med å forbedre seg i klassisk i år, skulle til Ruka. Det samme spådde TV 2-ekspert Petter Northug, NRK-ekspert Fredrik Aukland og landslagsutøver Emil Iversen overfor NRK.

– Det var kommunisert internt at lørdagens renn i klassisk var viktigst med tanke på Ruka. Harald var klar til å reise til Finland, men veldig forståelsesfull og klar over realitetene, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som flirte av dette innlegget:

På kvinnesiden er Haga, som mistet landslagsplassen før sesongen, inne i varmen etter gode resultater på Beitostølen (femte- og tredjeplass). Fossesholm har slitt i oppkjøringen og sto over Beito-rennene med forkjølelse. Hun skal heller ikke til Finland.

Det er få renn å vise seg frem for den trange OL-troppen hvor kun åtte løpere får billett til Beijing. I 2018 var det plass til ti løpere.

– Det blir et bikkjeslagsmål. Det er historisk tøft å komme til OL, sier Skinstad.

Slind var rørt etter comebacket:

Amundsen ble nummer syv på 15 kilometer klassisk, før han vant samme distanse i fri søndag på imponerende vis.

– Harald Østberg Amundsen er en løper for fremtiden. Med de små kvotene som er, blir det vanskelig å tenke både kortsiktig og langsiktig. Det blir han et offer for nå, sier Skinstad.

Erik Valnes var lenge i tetkampen under lørdagens 15 kilometer i klassisk, men endte som nummer fire. Han gikk med en ødelagt trinse på staven i innspurten. Søndag kom han på 15. plass i skøytingen, minuttet bak Amundsen.

– Både Håvard Moseby, Amundsen og Valnes imponerte lørdag. Vi vraker fryktelig gode skiløpere, og det blir dessverre slik hver helg, sier Nossum.

Nossum peker på at rennene på Lillehammer, i Davos og Tour de Ski blir viktigst for Amundsen og Sjur Røthes OL-sjanser.

Moseby var helgens overraskelse på Beitostølen: