Lørdag kveld tok Mol og Sørum seg til VM-finalen i sandvolleyball, som det første norske paret siden VM offisielt ble arrangert for første gang i 1997. I søndagens finale venter det forholdsvis nykomponerte brasilianske paret Renato (22) og Vitor Felipe (31).

De to brasilianerne spilte sin første turnering sammen i mai i fjor og hadde før VM jobbet seg opp til en ellevteplass på verdensrankingen. De har imidlertid aldri vunnet en turnering sammen.

For Mol og Sørum er VM-gullet den siste puslebiten som mangler i deres fantastiske merittliste. I fjor vant de OL-gull, og de står også med fire EM-gull og to seirer i verdensserien i sandvolleyball.

– De har dominert sandvolleyball de siste fire årene. Det er helt rått det de har prestert og det de presterer. Jeg håper bare at kroppene holder og at de mentalt er i form til i morgen (søndag), sier Jan Kvalheim til VG.

– De kan dominere i 10–15 år til, legger Kvalheim til, og peker på at det da er viktig å både holde seg skadefri og beholde en god relasjon innad i paret.

Søndagens finale starter 21.15 og sendes på Viaplay!

Mens Mol og Sørum kan bli det første norske paret som vinner en VM-finale, ble Kvalheim og makker Bjørn Maaseide kåret til verdensmestere i kraft av å vinne verdensserien i 1994/95-sesongen, et par år før den første VM-turneringen ble arrangert.

– Vi har et trofé hvor det står at vi er verdensmestere, men det har stått hos Bjørn Maaseide i Stavanger i snart 30 år. Jeg håper det snart kan komme hit, sier han humørfylt.

Nå kan det altså bli et annet norsk par som kan smykke seg med tittelen verdensmester.

– De har slitt i noen sett, men jeg synes de har hatt en enormt god egenskap til å vinne jevne sett og vinne jevne kamper. Det gjør bare de beste lagene, sier Kvalheim.

TIDLIGERE RADARPAR: Bjørn Maaseide (venstre) og Jan Kvalheim (høyre) var i verdenstoppen i flere år på 90-tallet og frem til Kvalheim la opp etter OL i 2000. Foto: Erik Johansen / NTB

Mol og Sørum har aldri spilt mot det brasilianske paret tidligere, men i en turnering i latviske Jurmala for to uker siden spilte Hendrik Mol og Mathias Berntsen, som er henholdsvis broren og søskenbarnet til Anders Mol, mot det brasilianske laget. Det endte med en klar 2–0-seier til Renato og Vitor Felipe.

Selv om det brasilianske paret er ganske ferske sammen, er Kvalheim sikker på at det støtteapparatet rundt Mol og Sørum har mye statistikk og analyse tilgjengelig på Renato og Vitor Felipe.

– I finalen kan alt skje. Jeg er sikker på at det norske laget spiller kampen med mye selvtillit. Det viste de i OL. Det er jo unge gutter, men til å være så unge, så har de opparbeidet seg ekstremt mye rutine og erfaring. De har spilt så mange finaler de siste årene. Det håndterte det på en glimrende måte i OL. De har vist at de er veldig kalde innvendig, og spiller med stor selvtillit i så viktige kamper, sier Kvalheim.

– Når du vinner så mange jevne kamper og sett, så spiller du på deg mye selvtillit. Hvis de går ut og koser seg og får ut sitt eget potensial, så skal det holde i massevis, mener Kvalheim.