– Jeg var litt umotivert allerede før jeg trynet. Jeg kjente på at det ikke var så veldig gøy lenger, sier nyforlovede Kilde til VG.

– Hvorfor det?

– Jeg var utbrent, tror jeg. Det hadde vært mye det siste året – både sportslig og med politikken i Skiforbundet. Jeg kom inn på lag, men trengte egentlig en pause, forklarer Kilde.

13. januar falt fartsfantomet stygt i Wengen og karrieren var truet. Leggen ble kuttet alvorlig og skulderen ødelagt.

– Da fikk jeg jo en pause, men den har ikke vært optimal kanskje. Jeg kunne valgt en annen type pause ..., legger han til tørt.

Kilde og alpinistene har vært i en langvarig konflikt om markedsrettigheter med Skiforbundet.

– Det har vært en ganske tøff periode. Vi skal ha fokus på å trene, spise og sove. Det er derfor vi leverer resultater. Når du får noe oppå deg - som er arbeidsgiveren din, blir det veldig tøft og du føler det er vanskelig å håndtere.

Kilde har ikke følt seg hørt, men mener nå å se en endring i ledelsen hos forbundet. Derfor har han snudd og takket ja til å sitte i et utvalg som skal se på hvordan avtalen mellom Skiforbundet og utøverne skal være.

– Nå er tilliten bygd opp litt igjen. Jeg fikk følelsen at holdningene til ledelsen – Arne Baumann og Tove Moe Dyrhaug – har endret seg, sier Kilde.

Samtidig har Kilde funnet tilbake gløden i opptreningen. Han kan løpe og begynner å kjenne kroppen igjen. Han er fast bestemt på å gjøre comeback neste vinter.

– Jeg ser progresjon og mulighet. Motivasjonen har endret seg, sier Kilde under opptreningsøkt til VG.

Aleksander Aamodt Kilde på sykehus etter fallet i Wengen. Foto: Privat / Privat

Sånn har det ikke vært de siste 12 ukene.

– Frykten av å aldri kunne komme tilbake, holdt meg tilbake. Jeg har fått satt ting i perspektiv. Det har vært en berg-og-dalbane uten like, sier Kilde og legger til:

– Motivasjonen har vært ganske lav i lang tid. Det har vært lærerikt.

– Hvordan er det å bli tatt fra det du er vant til å gjøre på et øyeblikk?

– Det setter deg veldig på pinebenken. Du blir robbet for det du lever av. Jeg har alltid levd av kroppen min. I det øyeblikket bare vaskes det bort. Det tar gleden, jobben din og alt du har strevet for.

Han fremstår helt annerledes enn tidligere i vinter – da han var usikker på veien tilbake.

– Det er stor forskjell mentalt sett. Jeg kjenner veldig på at jeg var langt nede og sårbar. Da blir det dystre intervjuer. Det er realiteten, livet går opp og ned. Men nå går det oppover, det er digg å kjenne.

Han håper å lære av perioden han var utbrent og skaden.

– Variasjon har jeg nok vært ute etter og det må jeg være flinkere å tenke på til de neste årene. Det går veldig mye i det samme, så å variere på det man kan gjøre, er viktig. Det er opp til meg.

Det er lett å se underveis i treningsøkten VG er med på, at Kilde lengter tilbake.

– Jeg savner det for dette livet er jævlig fett. Jeg savner å være på tur med gutta. Det er gørrkjedelig å være hjemme hele tiden.