ALFHEIM: Det er svenskene Benny Lekström og Marcus Hansson, samt tsjekkiske Zdenek Ondrasek som utgjør utlendingskvoten til Tromsø IL. Sammen med Odd har klubben færrest utlendinger i eliteserien.

– Vi har helt klart en strategi her oppe om å utvikle spillere lokalt og rekruttere lokalt og nasjonalt. Samtidig er kanskje tre et lavt tall i forhold til normalen i en klubb som TIL, sier TILs sportssjef Svein-Morten Johansen.

– Vi kommer alltid til å ha utenlandske spiller på laget, de tilfører en kompetanse som vi trenger – akkurat som universitetet og byen Tromsø. Men vi kommer aldri til å trakte etter å ha så mange som Stabæk eller det de andre der oppe har nå, fortsetter han.

Men Johansen synes godt TIL kan ha et par utlendinger til.

– Antallet i dag er muligens litt lavt, men jeg tror du sjeldent vil se at vi har over fem utenlandske spillere. Det er et bevisst valg, men vi er internasjonal by, med utenlandsk kompetanse og det vil vi også ha i TIL i fremtiden, sier Johansen.

Hadde 14 i 2010

I løpet av 2010-sesongen hadde Tromsø IL hele 14 utlendinger i stallen: Sead Ramovic, Marcus Sahlman, Kenny Stamatopoulos, Mads Toppel, Miika Koppinen, Dominique Taboga, Fredrik Björck, Jade North, Saliou Ciss, Stevan Bates, Kara, George Mourad, Kayke Rodrigues og Mignane Diouf.

Det var flest i hele eliteserien den sesongen.

– Det har skjedd mye siden den gang. Klubben har gjort en omstilling på flere nivå. Vi satser på eget akamdemi og utviklingsavdelingen – noe som gjenspeiles i sammensetnigen av stallen, sier Johansen.

TIL tok bronse i 2010, og lyktes således OK med satsingen. selv om langt ifra alle utlendingene kunne regnes som en suksess.

I Stabæk ser vi i år at man har lyktes veldig med importer som Ernest Asante, Yassine El Ghanassy og Cole Grossman.

Samtidig viser Haugesund, Sarpsborg, Aalesund og Lillestrøm at internasjonal satsing ikke nødvendigvis betyr suksess, mens Strømsgodset, Vålerenga og Odd viser at man kan klare seg bra med relativt få utlendinger i stallen.

NTG-satsing

Svein-Morten Johansen påpeker at TIL har fått fram en rekke spillere via Norges Toppidrettsgymnas (NTG).

Ved inngangen til 2013-sesongen hadde klubben én spiller som var utviklet via skolegangen på Alfheim, mens nå er det syv fra NTG involvert i trening og stall (Frantzen, Kent-Are Antonsen, Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen, Lasse Nilsen, Jostein Gundersen, Fredrik Michalsen).

Han understreker at det må være en «miks» mellom lokale nordnorske spillere, nasjonale og utenlandske spillere.

Diambars-dialog

TIL er eksempelvis fortsatt i god dialog med Diambars – som oppfostret Kara og Saliou Ciss.

– Diambars er et av miljøene som fortsatt er interessant. Samtidig skal vi ta innover oss at det er ressurskrevende å hente spillere derfra. Man skal ha nok administrative ressurser til å integrere og sosialisere spillere. I tillegg er det kaldt her nord, sier Johansen.

Han sier TIL fortsatt har god dialog med Diambars.

– Jeg tror ikke det vil skje noe konkret i sommer. Gjør vi noe, er det et mer langsiktig utviklingsprosjekt, sier TILs sportssjef.

UTLENDINGER I ELITESERIEN

Stabæk: 11

Viking: 10

Haugesund: 9

Sarpsborg: 9

Aalesund: 9

Lillestrøm: 9

Molde: 8

Sandefjord: 7

Bodø/Glimt: 7

Rosenborg: 7

Start: 6

Strømsgodset: 6

Vålerenga: 6

Mjøndalen: 5

Odd: 3

Tromsø: 3