TROMSØ: Den tidligere TIL-spilleren, som gikk til Genk fra TIL ved årsskiftet 2012/2013, har imponert i den belgiske ligaen de siste årene og spilt seg til fast plass på det senegalesiske landslaget. Senegal har fått en meget god start på Afrikamesterskapet, som pågår i disse dager, med 2-1-seier over Ghana og 1-1 mot Sør-Afrika, der Mbodj utlignet for Senegal.

I forbindelse med den opprinnelige avtalen mellom TIL og Genk, kunne «Gutan» få opp imot 10-15 millioner kroner og en videresalgsprosent på 10 prosent ved neste overgang.

– Det var en del bonuser som ble utløst senere ved et visst antall landskamper og klubbkamper. Jeg husker ikke helt detaljene, men jeg går ut ifra at de bonusene er utløst, sier Gunnar Wilhelmsen, som forhandlet fram overgangen sammen med daværende administrerende direktør i TIL, Stig-Ove Sandnes.

WBA, West Ham, Celtic og Newcastle

Allerede i november i fjor sendte Newcastle speidere for å se Mbodj i aksjon og iTromsø vet at spilleren selv mener han er svært nær en overgang til De britiske øyer.

I desember kom det fram at Ronny Deilas Celtic var interesserte og nå skal West Bromwich Albion ifølge Daily Mail ha henvendt seg til Genk om en mulig overgang for rundt fem millioner pund, som tilsvarer omtrent 59 millioner norske kroner.

Så kommer det noe kompliserte regnestykket.

Av de 59 millionene skal først fem prosent (2,95 millioner kroner) deles mellom Diambars og TIL i såkalte solidaritetsmidler.

– Alle bonuser som kunne utløses i forbindelse med overgangen er utløst, så da må man trekke fra pluss minus ti millioner kroner fra summen etter de fem prosentene, sier sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen.

Trekker man da fram beløpet TIL allerede har mottatt på rundt ti millioner kroner, skal TIL da ha ti prosent av de resterende 46 millionene, altså 4,6 millioner kroner.

Men av det igjen skal Diambars, akademiet Kara kom fra til TIL, ha 25 prosent (1,15 millioner kroner).

— Vil bety mye

TIL vil da stå igjen 3,45 millioner kroner, pluss noe av solidaritetsmidlene.

– Skulle man få en overgangssum i størrelsesordenen 50 millioner kroner, som vil være en ganske høy overgangssum, vil vi omtrent stå igjen med tre millioner kroner, forklarer Johansen.

En overgang på fem millioner britiske pund, vil trolig ligge i størrelsesordenen av fire millioner norske kroner til TIL.

– Klart det vil bety veldig mye for oss. Det vil være veldig bra for klubben, men til noe er konkret, er det ikke så mye vi tenker på, sier Johansen, og utdyper hvorfor.

– Slike type inntekter ska bli et pluss for klubben og ikke en nødvendighet. Vi har nedskrevet verdien på våre spillere, slik at når vi selger vil gevinsten være større i fremtiden. Vi skal utvikle nordnorske spillere og andre spillere med salgspotensial, men vi skal aldri måtte være avhengig av salg for å drifte klubben, sier han.

Satt prisen høyere

Med storspill i Afrikamesterskapet for Senegal virker en overgang nært forestående, men ifølge den britiske avisen, skal Genk-trener Alex McLeish ha satt prisen for Mbodj til rundt syv millioner pund, i overkant av 82 millioner kroner. Et kjapt regnestykke viser at viss McLeish får den prisen, vil TIL da sitte igjen med rundt seks millioner kroner for den senegalesiske spilleren.

Mbodj står nå bokført med 14 landskamper og to mål for Senegal og ifølge nettstedet goal.com er det ingen spillere i mesterskapet som vinner flere hodedueller enn Kara og han skal være aktuell for flere klubber fordi han både kan bekle rollen som midtstopper og som et anker på midtbanen (rollen han hadde i TIL store deler av tiden).

– Han er en fantastisk atlet og vi er alle klar over hans kvaliteter. Men mentaliteten hans kan bli bedre, så vi må bruke mer energi på det. Han må forstå at du kan tillate deg selv å ta det med ro, har Genk-trener Alex McLeish sagt om Kara.

West Ham skal også være interessert i Kara og Senegal-trener Alain Giresse har sagt til avisen at han håper på en overgang til England for Kara nå.

– Mbodj er en spiller som har forbedret seg veldig mye og blitt en veldig viktig spiller for oss. Du kan si at han har funksjonen til to spillere. Forhåpentligvis kommer et engelsk lag og kjøper ham nå, sånn at han kan forbedre seg enda mer, sier Giresse.

Siste kamp i gruppespillet for Senegal er mot Algerie tirsdag kveld klokken 19.00.