«Hva er ratingen din?» er ofte det første spørsmålet sjakkspillere stiller når de møter hverandre.

Og Magnus Carlsens rating sier alt om hans dominante posisjon i sjakkhierarkiet.

Her snakker Viswanathan Anand (til venstre) sammen med Magnus Carlsen etter et VM-parti i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

Etter at han 24-åringen vant storturneringen Shamkir Chess i april ble det klart at han ville ha 2876 poeng på FIDEs offisielle verdensranking for juni.Så dominant er Carlsen, at det er hele 71 poeng ned til andremann på sanntidsverdensrankingen Fabiano Caruana.

Det betyr at han snuser på tidenes aller høyeste rating — 2882 - som han selv satte i mai 2014. Indiske Viswanathan Anand, som har tapt to VM-kamper for Carlsen, tar av seg hatten for nordmannens suverene rating.

— Det er et enormt tall for Carlsen, det er imponerende, sier Anand i et intervju med den indiske avisen Ahmedabad Mirror.

— Ond spiral

Det er viktige milepæler i sikte for Magnus Carlsen. Med godt spill i Norway Chess-turneringen i Stavanger i juni vil han slå verdensrekorden på 2882. Simen Agdestein, Carlsens tidligere sjakklærer ved Norges Toppidrettsgymnas, tror til og med at verdensmesteren kan nå den magiske grensen på 2900. — Magnus får mer og mer taket på sine konkurrenter. Jo mer suveren Magnus blir, jo mer redde blir folk av ham. Respekten fører til en ond spiral. Det var litt det samme med Garry Kasparov, sier Agdestein.

Sjakkens ratingsystem er bygget opp slik at jo mer poeng man har, jo mindre poeng får man for hver seier. Dermed er det ingen som må prestere bedre for hvert ratingpoeng enn Magnus Carlsen.

Simen Agdestein imponerte stort i Norway Chess i fjor. Denne gangen er det ikke Agdestein, men Jon Ludvig Hammer, som blir den andre norske deltageren i Stavanger. Foto: NTB SCANPIX

Kasparov, av mange ansett som tidenes spiller, nådde sin rekordrating på 2851 i 1999. Agdestein ser imidlertid på det som lite hensiktsmessig å sammeligne sjakkessenes rating, på grunn av at dagens spillere generelt har høyere rating på grunn av inflasjonen i ratingsystemet.Han er imidlertid klar på at det er lenge siden en spiller var like suveren som Carlsen er nå.

— Anatolij Karpov var helt suveren i sin tid, så kom Kasparov og dominerte de 20 neste årene. Deretter var det en periode da det vippet mellom den ene og den andre. Alle ventet på den neste kongen. Magnus er i den posisjonen nå. Han kan være suveren de neste 10-15-20 årene, selv om alt mulig kan skje i idrett.

Har tenkt over fremtiden

Agdestein mener imidlertid at Carlsen må være suveren i de neste 20 årene for å kunne «måle seg» med Kasparov historisk sett.

Det er med andre ord fortsatt lang vei å gå for verdens ubestride sjakkener.

— Det er veldig viktig for meg å føle at jeg fortsatt utvikler meg og fortsatt lærer. Da er det veldig lett å holde motivasjonen, sa Carlsen i et intervju med Aftenposten i mai.

- Har du gjort deg noen tanker om hvor lenge du vil holde på?

— Ja, jeg har tenkt på hvor lenge jeg skal drive med det her. Jeg skal holde på så lenge jeg er motivert. Det kan være lenge, men det kan også være at jeg bare etter noen år merker at jeg trenger en pause.

Magnus Carlsens neste turnering er Norway Chess, som begynner 15. juni.

Her er spillerne som skal delta der:

Navn (land), verdensranking

Magnus Carlsen (Norge), 1

Vishy Anand (India), 2

Fabiano Caruana (Italia, planlegger å bytte til USA), 3

Hikaru Nakamura (USA), 4

Veselin Topalov (Bulgaria), 5

Alexander Gristsjuk (Russland), 6

Anish Giri (Nederland), 9

Levon Aronian (Armenia), 10

Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike), 19

Jon Ludvig Hammer (Norge), 62

MERK: Rankingen er ifølge FIDEs offisielle ratingtall for mai.