Saken ble behandlet i kommunalutvalget i Kristiansand tirsdag morgen.

Et enstemmig vedtak i kommunalutvalget betyr at Start får rundt tre og en halv millioner kroner billigere leie totalt i 2016 (1,2 millioner) og 2017 (2,3 millioner). Avtalen innebærer også at Sørlandshallen Eiendom, det kommunale selskapet som eier arenaen, slipper å betale renter til Kristiansand kommune i 2017 ved Start-nedrykk. Også dette kommer Start til gode.

— Det skulle ikke være sånn at Starts dårlige økonomi gjør at vi får en slik sak på bordet. Begeistringen og stoltheten rundt Start er borte, men risikoen for oss er at Start ikke kan betjene lånene. Det kan skje om Start går konkurs. Vi i Høyre støtter rådmannens innstilling i saken. Vi tror Start kan betjene lånet. Vi trenger et lag å være stolt av, sa Renate Hægeland i Høyre.

Tror Start kommer til kommunen igjen

— Start har utfordringer. Folk der ute tror de har et sugerør i bykassa. Slik er det ikke. Vi ønsker at de skal drive videre, og ikke gå konkurs. Renten var høyere da avtalen ble inngitt. Vi støtter rådmannens innstilling, konkluderte Grete Kvelland Skaara i KrF.

— Vi tenkte at diskusjonen i vår gruppe skulle bli at enten går vi for dette, eller så kan de klare seg selv. Slik ble det ikke. Diskusjonen gikk på om vi skal gå for dette eller innvilge søknaden (rundt 7 millioner kroner i lette). Tror vi på Start, eller kommer de til å stå her igjen om to år. Vi tror de står på døren igjen om to år. Men vi konkluderte med at vi støtter rådmannens forslag, sa Mette Gundersen i Arbeiderpartiet.

Start har hatt kostnader på rundt fire millioner kroner i årlig husleie til Kristiansand Kommune.

— Viser velvilje

Start er i økonomisk uføre, og mangler opptil fem millioner i likviditet for å komme à jour med betalinger og utestående gjeld. Klubben har hatt flere møter med kommunen i år for å orientere om situasjonen. Et tema har vært husleien på Sør Arena.

I august søkte klubben Kristiansand kommune om fritak av leie for hele 2016, samt lettelse av baneleien på 25 prosent i 2017. De ønsket også en ny samarbeidsavtale med kommunen. Til sammen ville tiltakene sørget for syv millioner kroner mindre utgifter for Start.

Halvparten ble altså resultatet. Saken ble ferdigbehandlet i kommunalutvalget og skal ikke videre til bystyret.

- Umiddelbart synes jeg det viser velvilje til å legge til rette for toppidrett. Det var ikke usannynlig at dette ble justert ned, sa Even Øgrey Brandsdal, administrerende direktør i Start, da rådmannens innstilling ble kjent.

Han la til:

— Det er ingen tvil om at vi må jobbe for å skaffe merinntekter for klubben. Vi må legge planen vår deretter. Uansett er dette et viktig signal overfor Start at leien har vært for høy, sa Brandsdal.