24. januar 2004: 25 år gamle Sipke Ernst sitter ved et sjakkbrett i den forblåste, vesle byen Wijk aan Zee i Nederland. Ernst er i kanonform — han har gått 11 partier i turneringen uten å tape. Denne lørdagen går han likevel forsiktig til verks.For hva kan han egentlig forvente av den lille 13-åringen fra Lommedalen i Norge som sitter på den andre siden av brettet?

Han betrakter Magnus Carlsen. Han legger merke til at nordmannen er liten, selv for sin unge alder. Carlsen er også stille, de kommuniserte knapt med hverandre før partiet. Men hva skjuler seg i tankene til det lille hodet foran ham? Nei, dette har jeg lyst til å trygge inn til en remis, tenker Ernst. Men det motsatte skjer. Åpningen går som planlagt, men så går noe fryktelig galt. Ernst er i ferd med å bevitne sjakkhistorie, den vesle guttungen briljerer foran ham.

Den ikoniske sluttstilingen i Magnus Carlsens parti mot Sipke Ernst fra 2004. Nederlenderens svarte konge har ingen trekk som redder partiet. Foto: Skjermdump, chessgames.com

Allerede når Carlsen ofrer springeren i trekk 18 øker pulsen til Ernst. Han innser hva som er i ferd med å skje. 22 trekk senere er kongen hans fanget: Sjakk matt. 13 år gamle Magnus Carlsen har vunnet — på spektakulært vis. Det er nordmannens definitive gjennombrudd, spesielt siden han vinner hele greia - C-turneringen i Wijk an Zee, altså - foran etablerte spillere som Ernst. Partiet sprer seg som ild i tørt gress i sjakkverdenen de nærmeste dagene. I kjølvannet av turneringen får Carlsen kallenavnet «Sjakkens Mozart».

— Det var fantastiske trekk. Jeg tror han skjønte at det var en veldig fin seier. Men han viste ikke spesielt mye følelser. Det virket ikke som han syntes det var et ekstra spesielt parti, forteller Sipke Ernst til Aftenposten 12 år senere.

— Carlsen fremstod som veldig rolig. Han virket veldig moden, allerede mer moden enn det jeg var, fortsetter Ernst og ler.

SPILL GJENNOM DET BERØMTE PARTIET HER.

- Stolt av det

Den januardagen i Nederland har bidratt til mystikken rundt verdens fremste sjakkhjerne, som i disse dager prøver å forsvare VM-tittelen i New York. Ernst er i dag sjakktrener og stormester, men trolig vil han bli husket best som offeret i en av sjakkhistoriens mest voldsomme maktdemonstrasjoner.

— Folk nevner det av og til, men jeg synes ikke det er et problem. Det er veldig fint å tape på en så fantastisk måte. Jeg er på en måte stolt av det, forteller Ernst.

Nederlenderen legger ikke skjul på at han ville vært fornøyd med remis den dagen, fordi det ville gitt ham gode sjanser til å vinne turneringen. Han hadde også respekt for Carlsen. Han hadde spilt mot Carlsen på nettet et par år tidligere, og skjønte allerede da at han var veldig lovende.

Nederlenderen Sipke Ernst forteller om sitt utrolige parti mot Magnus Carlsen fra 2004. Foto: PRIVAT

— Jeg hadde aldri trodd at folk fortsatt ville huske dette partiet. Spesielt fordi jeg aldri trodde han skulle bli verdensmester. Han var langt mer talentfull enn jeg trodde. Jeg syntes han var en veldig sterk spiller, men det var også andre barn på hans alder som var enda bedre, som for eksempel Karjakin.Russeren Karjakin, som i dag er Carlsens VM-utfordrer, var nemlig sjakkens store gullkalv, etter å ha blitt tidenes yngste stormester i en alder av 12 år.

Carlsen hadde samtidig fått vokse seg frem uten den aller største oppmerksomheten fra internasjonal sjakkpresse. Det endret seg etter den januardagen.

— Det partiet var action, fantasi, talent og kunnskap, alt som finnes. Det var en sjakkeksplosjon, forteller Aage Georg Sivertsen, forfatteren bak boken «Magnus».

Ekspertene mener Carlsen har mistet overtaket: - Han er overhodet ikke redd for Magnus lenger.

- Nesten bare Agdestein forstod

Hjemme i Norge var optimismen lenge forsiktig, ifølge Sivertsen.

— Jeg tror kanskje ikke forventningene var så enorme. Nesten bare Simen Agdestein (Carlsens daværende trener, journ. anm.) forstod hvor god han kunne bli, sier Sivertsen.

- En sjakkeksplosjon, sier forfatter Aage Georg Sivertsen om Magnus Carlsens kanskje mest berømte parti. Foto: Sturlason

Rundt årsskiftet 2003-2004 begynte folk å skjønne at Carlsen var noe helt spesielt. Daværende sjakkpresident Hugo Parr forteller:— Det var en utrolig spennende tid. Vi hadde ingen anelse om at han skulle bli verdensmester, men det var utrolig morsomt. Det har ført til en utrolig oppsving i sjakken i Norge de siste årene, sier Parr til Aftenposten.

— Det var litt trinnvise sjokk, forteller «Magnus»-forfatter Sivertsen, og utdyper:

— Vanligvis stopper jo ratingen opp, for eksempel på 2400. Men Magnus fortsatt til 2500, og 2600. Det stoppet aldri, det bare fortsatte.

LEST DENNE? Da denne mannen plutselig dukket opp på Carlsens VM-kamp, innså eksperten hva som står på spill for Putin.

Mener Carlsen har forandret seg

Carlsen og Karjakin innrømmet begge at underholdningen var sparsommelig i starten av VM. Partiene står i kontrast til Carlsens utrolige parti mot Ernst for 12 år siden, som mange mener fortsatt er verdensenerens mest spektakulære.

— Det er en forskjell på måten Magnus spiller på. Han hadde et lavere nivå inne den gangen, men også en tydelig aggressiv spillestil, sier Aage Sivertsen.

De fleste eksperter mistenker imidlertid at Carlsen vil være sterkest når det virkelig begynner å dra seg til. Den oppfatningen deler også mannen som tapte for begge VM-spillere allerede for et tiår siden.

— De er begge fantastiske spillere. Det er veldig vanskelig å peke på forskjellene, men alle synes at Carlsen er favoritten, sier Sipke Ernst, og legger til:

— Carlsen vinner trolig med ett eller to poeng.