Jordal Amfi skal rives og bygges opp på nytt – hvis riksantikvaren sier ja. Den får plass til 6000 tilskuere. Stor nok for Vålerenga, men for liten til å arrangere mesterskap. Ishockey og håndball ønsker å gå sammen for å få en storhall til 15.000 tilskuere.

Norges Håndballforbund har i en årrekke jobbet for sitt eget nasjonalanlegg, men har møtt tøffere motstand enn kvinnelandslaget har opplevd i noe mesterskap. Nå ønsker håndballpresident Karl-Arne Johannessen å utfordre Oslo-politikerne med OL-løftet: Anleggene i Oslo skal komme selv om det ble nei til OL 2022. For kort tid tilbake dukket ideen opp i NHF at et større Jordal Amfi kan brukes som håndballarena for mesterskap. Men da måtte den nye arenaen ha blitt bygget for 8000 tilskuere – ikke 6000. Søndag ble ideen torpedert.

– Plass til 6000 er litt for stort det også. Med 8000 tilskuerplasser vil vi sitte her med et stort skall, sier VIF-direktør Jan Tore Kjær. Han har fått Johannessen og styreleder i håndballens region øst, Odd Granerud, på besøk i falleferdige Jordal – med Aftenposten på slep.

Da håndballpresidenten får høre om hall til 6000 – og at VIF allerede er i gang med romplanen – innser Johannessen at NHFs Jordal-idé allerede er død. I motsetning til rottene som holder til der.

Hovedstaden trenger en storhall

Mens det tilsynelatende ikke er grenser for hva Oslo kommune kan bruke av penger på Holmenkollen, er det horrible tilstander for hallidrettene.

Når NHF i 2020 skal arrangere EM både for damer (sluttspill) og herrer (innledende), må forbundet ut i Bærum til Telenor Arena. Der viste generalprøven i fjor at hallen ikke er perfekt for håndball.

– Ishockey og håndball burde kreve at Oslo kommune bygger et anlegg hvor vi begge kan ha mesterskap, og det anlegget bør vi samarbeid om. Telenor Arena er – i likhet med Spektrum – blitt private, kapitalistiske arenaer. Kall det gjerne en skandale. Idretten trenger sitt eget, sier Kjær.

Store krav internasjonalt

For damemesterskap krever de internasjonale håndballforbundene en sluttspillarena med plass til 12.000 tilskuere – for herremesterskap 15.000. Hovedstaden har Ekeberghallen som sin storstue. Den tar 5–6000 tilskuere.

– Det er ingen tvil om at hockeyen trenger et stort anlegg i tillegg til Jordal. Vi kan ikke arrangere VM der, sier Kjær.

– Det er urimelig å be Oslo kommune å realisere et internasjonalt anlegg for innendørsidrettene og dekke alt alene, dette bør Oslo kommune og staten ha en ambisjon om sammen, sier Johannessen.

– Vi har imidlertid fått signal fra staten om at de bare vil bidra med 75 millioner til et nasjonalanlegg. Det er så lite at det ikke synes å foreligge noen som helst nasjonal ambisjon om dette. Nå når OL er lagt dødt, forventer vi at disse ambisjonene rustes tydelig opp fra statens side, sier han.

– Vi ønsker et stort anlegg som ikke skal stå der som et monument. Det skal også betjene hverdagsidretten, sier Odd Granerud, som er styreleder i region øst i NHF. Johannessen følger opp:

– Vi har verdens mest innovative teknologiske miljø i Trondheim. Det vet hvordan fremtidens hall med fleksible løsninger skal se ut.

Vil politikerne ha VM-byen Oslo?

VIF vurderer to haller

Vålerenga Hockey håper at Jordal Amfi rives i 2017 og at den nye hallen står klar i 2018. Det betyr at klubben i halvannet år må finne seg en annen arena for trening og kamper.

— Det mest aktuelle blir å spille kampene i Manglerudhallen. Den har plass til 1900 tilskuere. Når det gjelder toppkampene, kommer vi til å vurdere Spektrum - selv om den er veldig dyr å leie. Treningen må vi regne med å fordele på flere haller, sier VIF-direktør Jan Tore Kjær.

Når nye Jordal står ferdig, vil det bli mer tid til ishockey enn i dag. En ny hall for kunstløp kommer ved Frogner stadion, og dermed forsvinner isdanserne dit.