Stockport: "The Elizabethan" i Stockport er en engelsk pub nøyaktig slik du forventer at en engelsk pub skal være. Dunkel belysning, mørkt interiør, tappekraner og den obligatoriske dartskiven på veggen. Her sitter tidligere Manchester City— og Manchester United-spiller Peter Barnes (59).

Stereotypene er mange. Mannen som sitter tvers over bordet for meg, ville de færreste beskrevet med stereotype klisjeer. Han hadde definitivt egenart som spiller, og han har det fortsatt som person.

Han kom inn i TV-rutene våre på 1970-tallet, den gang Tippekampen klokken 16 lørdager hadde rød ring rundt seg på kalenderen, og vi begynte å glede oss allerede på mandag. Det var en annen tid. Var det også en tid da engelsk fotball hadde en sjarm den har mistet i dag?

– Det tror jeg faktisk. Den gang kunne vi gå ut og ta en øl etter kampen med dem som sto bak mål og heiet på oss. Jeg synes litt synd på dagens spillere som har mistet mye av den kontakten, fordi klubbene ikke våger å slippe dem ut. De mister noe veldig fint og verdifullt, sier Peter Barnes.

Har du lest denne saken om Barnes sin tidligere klubb?

Han er fremdeles ansatt i Manchester City. Men i dag spilles det en ganske annen fotball enn da han var spiller selv.

Det fotballen på hans tid ofte besto mest av, var menn som løp, taklet og sparket hardt og langt. Men han var entertaineren, dribleren og kunstneren på vingen. Det leder til et naturlig spørsmål om hvorfor ikke England produserer spillere som ham selv i dag?

– Det er et godt spørsmål. Jeg tror det meste handler om én ting: At vi "overcoacher" spillerne. De mister det som er aller mest verdifullt hvis du skal lære å spille fotball, nemlig å spille uten at noen hele tiden forteller deg hva du skal gjøre. I dag er alt organisert. Det tror jeg ikke er den riktige måten å lære på for mange.

Aftenposten-spaltist Lars Tjærnås (t.h.) møtte Peter Barnes i England. Foto: Privat

Kaffe på bordet

Peter Barnes er varm nå. Kaffekoppen velter ut over bordet da han vifter med hånden.

– Det er enormt mange penger i engelsk fotball. Men hvor brukes de? På toppen. Det brukes ikke penger på å vedlikeholde løkkene, parkene eller steder der de som ikke er de største talentene som små fortsatt kan spille fotball. Jeg er bekymret for at vi lar underskogen dø ut, og det taper engelsk fotball mye på. Dessuten kan unge spillere hos toppklubbene få det for godt. De kan rett og slett bli bortskjemte.

Et lite gråstenk ved ørene, men fortsatt er det spenst i steget og replikken til mannen som gjerne driblet motstandernes back tre ganger på tre sekunder. En mann som har spilt for hele 22 ulike klubber, bør vite hva en god manager er.

– Alt handler om hva du gjør sammen med spillerne, på feltet og i garderoben. Ingen manager blir god eller dårlig av det han gjør på kontoret. Jeg tror mange manager I dag bruker for lite tid som instruktører på feltet.

Les også:

Mener FA har gjort feil

Peter Barnes ser på meg og er blitt alvorlig.

– Mye av grunnen til at Spania og Tyskland får frem mange flere gode spillere enn oss, handler rett og slett om god eller dårlig instruksjon på feltet. Jeg mener FA (det engelske forbundet) har gjort en stor feil ved at de ikke har "tvunget" flere gamle spillere til å trene unger. Ikke et vondt ord om en taxisjåfør eller bibliotekar som trener dem, men det er noe med selv å ha opplevd spillet ...

– Jeg mener også engelsk fotball gjorde feil da de fjernet ligaen der unge spillere møtte seniorlag, "Central League". Da jeg vokste opp, spilte vi mot spillere som var ti år eldre da jeg var 17–18 år. Da du hadde blitt sparket ned to ganger, lærte du deg "the hard way" hvordan du skulle unngå det. I dag møter 17-åringer stort sett 17-åringer – jeg tror det hadde vært sunt å variere.

For dem som har fulgt Manchester United i de senere år, og sett dem bruke milliarder på spillerkjøp, er det sikkert underlig å tenke på at de for rundt 40 år siden faktisk lånte spillere, blant annet Peter Barnes – to ganger

– Hva var forskjellen på City og United den gang?

– Det var ingen stor forskjell. Begge klubbene var gode, men ingen var aller best på den tiden. Begge hadde en haug med fabelaktige spillere.

Maradona den beste

– Og den beste du har spilt med?

Han tar betenkningstid. Lenge

– På klubblag, Colin Bell. Han hadde alt. På landslaget i løpet av mine 22 kamper, Glenn Hoddle. Men vet du hvem den beste jeg har spilt mot, er?

Peter Barnes ler så høyt at det eldre paret på nabobordet snur seg.

– Diego Maradona! Jeg møtte ham da han jeg spilte for Betis i Spania. Han var fra en helt annen verden enn oss vanlige.

– Hvorfor lyktes ikke de to som overtok for Sir Alex? Var det rett og slett en umulig jobb å etterfølge en så stor personlighet?

– Jeg tror ikke det var umulig. Men jeg mener begge var for forsiktige, for feige. Er du manager for Manchester United, må du være modig. Det ligger i klubbens historie. Dessuten mener jeg David Moyes gjorde en stor feil da han kvittet seg med trenerstaben som var der. Han burde behold dem.

– Har du tro på at de har truffet blink med ansettelsen av Mourinho?

Denne gang trenger han ingen betenkningstid.

– Ja! Og vet du hva? Jeg tror han kommer til å ha suksess, og at han kommer til å bli der lenge. Hvis du lykkes i den klubben, er det ingen i verden som er flinkere til å ta vare på deg. Det vil friste ham til å bli der mange år.

– Du elsker Manchester City, jobber der fortsatt. Men stikker det litt når du ser alle pengene som sprøytes inn? Risikerer man å miste noe av sjelen?

– Det er ikke eierne som skal klandres for det. Det er ofte managerne som ikke har tid, eller tar seg tid, til å bygge opp et lag der også en og annen lokal gutt kan få sjansen. De vet de får sparken hvis ikke resultatene kommer og kan lett bli feige.

– Ambisjonene virker klare, å bli verdens beste lag. Hvorfor kan Pep Guardiola og City lykkes med det?

– Jeg har enorm tro på Pep! Han er en vinner. Det han har gjort på treninger så langt, med all intensitet og all god coaching, har overbevist alle som er der om at det er gode tider i vente.

Timene går, og Peter Barnes skal videre. Det er bare ett spørsmål vi må ha svar på først.

– Hva husker du fra kampen mot Norge i 1981, da Norge sensasjonelt vant på Ullevaal?

En ny rungende latter beriker alle bordene i Stockport-puben.

– Ikke mye. Jeg satt på benken i den kampen. Hadde jeg spilt, hadde vi selvsagt vunnet!

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: