Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim og ekspert på sportsøkonomi.

– Jeg er ikke overrasket, for dette har ligget i kortene en stund. C More ligger nede med brukket rygg. De betalte altfor mye for rettighetene til å vise eliteserien, sier Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim og ekspert på sportsøkonomi.VG meldte tirsdag at TV 2 er i sluttforhandlinger om å kjøpe den norske delen av C More. Det kan bety at alle kampene i eliteserien i fotball kan være tilbake på TV 2 fra og med kommende sesong.

C More, som den gang het Canal Plus, kjøpte fotballrettighetene uten budrunde i 2011 for 1,2 milliarder kroner.

– C More ble tatt på sengen da de mistet Premier League-rettighetene til TV 2, og dermed var det avgjørende å få norsk fotball. For å få abonnenter er det avgjørende å ha rettighetene til enten eliteserien eller Premier League. Champions League er ikke like effektiv for å skaffe abonnenter: Det er for få kampdager og for mye usikkerhet til hvilke lag som er med, sier økonomiprofessor Solberg.

C More, som foreløpig ikke har besvart våre henvendelser tirsdag, har alltid holdt tett om både inntekter og seertall. Men Solberg er ikke i tvil:

– Dette har ikke vært lønnsomt for dem.

Økt promotering

Solberg tror det er sannsynlig at TV 2 og C More blir enige.

– Det er nok mer sannsynlig at det går i boks enn ikke. Så spørs det hva konkurransemyndighetene vil si. De vil nok rynke på nesen over at TV 2 skal sitte med både eliteserien og Premier League, så her er nok ikke siste ord sagt, tror Solberg.

Forrige sesong viste C More seks av åtte eliteseriekamper fra hver runde. De to siste ble vist på TV 2. Dersom TV 2 nå overtar rubbel og bit, er Solberg overbevist om at det vil føre til langt større fokus på norsk fotball fra allmennkringkasteren.

– Det er en klar styrke for TV 2 at de er en allmennkringkaster. De kommer til å bruke hovedkanalen sin for det den er verdt for å promotere sine fotballsendinger, sier Solberg.

– Og økt synlighet på TV er godt nytt for fotballen?

– Ja. Problemet til C More er at de ikke har hatt noen promoteringskanal, sier Solberg.

Men tro nå ikke at dette betyr at alle norske eliteseriekamper vil bli vist gratis på TV 2, dersom de kommer i mål med C More. Også sist TV 2 hadde rettighetene ble mange av kampene vist på betal-TV.

– Det er mye syting og klaging over dette med kamper på betal-TV. Faktum er at i resten av Europa går alt på betal-TV. Ingen andre sender mer fotball i åpne kanaler enn i Norge, sier Solberg.

TV 2 skal møte supporterne

Blant de som virkelig er engasjert på tribunene er det delte meninger til at TV 2 kan være tilbake som eneleverandør av TV-fotball fra eliteserien. Talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA) Bjørnar Posse Sandboe kan fortelle at TV 2 allerede har avtalt et møte med dem i slutten av januar.

— Da snakker vi i hvert fall sammen. Det er mer enn vi har gjort tidligere, sier Sandboe.

NSA representerer supporterklubbene til norske topplag. En av deres viktigste saker de siste årene har vært å få bort spredning av kamptidspunktene.

— For oss er det viktig at kamptidspunkt er forutsigbart og at det er én skikkelig matchdag i løpet av helgen, sier Sandboe.

Han tror også at TV 2 kan bidra til mer trykk rundt norsk fotball enn det C More har sørget for.

— Det er bedre at TV-fotballen er på en kanal som har en solid redaksjonell plattform. Trolig er det bedre for fotball som business at TV 2 tar over, enn at det er bedre for supporterne, sier Sandboe som også tilhører Stabæk Support.

Ikke bare begeistring

Blant Rosenborgs mest trofaste er det ikke bare begeistring for at eliteserien nå ser ut til å være på vei tilbake til TV 2. – Vi så da TV 2 første gang fikk all fotballen at de klarte å skape en stor oppmerksomhet rundt norsk fotball. Men etter hvert ble fotballen for tilgjengelig. Det ble for komfortabelt og folk sluttet å gå på kampene, sier talsmann for Rosenborgs supporterklubb Kjernen, Kenneth T. Kjelsnes.

Rosenborg-talsmannen tror ikke at deres hovedankepunkter mot TV-dekningen, blir endret. For ham har det liten betydning at TV 2 nå kan komme tilbake som den eneste eliteseriekanalen. Han ser alle Rosenborgs hjemmekamper på Lerkendal og reiser til mange bortekamper.

– Vi har vært motstander mot spredning av kamptidspunktene. Jeg forventer ikke at TV 2 kommer til å gjøre noe med det, sier Kjelsnes.