Et snev av skuffelse hang i lufta på Brakka da håpet om publikumslag som Dortmund, Liverpool og Tottenham gikk fløyten. I stedet endte RBK i gruppe med ukrainske Dnipro Dnipropetrovsk, italienske Lazio og franske St. Etienne.

Mens Molde endte med publikumsvennlige Ajax, Celtic og Fenerbahce, møter Rosenborg kvalitetslag uten den beste standingen i Norge.

Slik spilles Rosenborgs kamper i årets Europa League:

  • Torsdag 17. september: St. Etienne — Rosenborg

  • Torsdag 1. oktober: Rosenborg - Dnipro

  • Torsdag 22. oktober: Lazio - Rosenborg

  • Torsdag 5. november: Rosenborg - Lazio

  • Torsdag 26. november: Rosenborg - St. Etienne

  • Torsdag 10. desember: Dnipro - Rosenborg

Rosenborg melder på sine nettsider at billettpakker for alle tre hjemmekampene legges ut for salg onsdag 2. september klokka 10.00. Frem til onsdag 9. september klokka 24.00 blir det kun salg av billettpakker.

Finalister i fjor

Selv om Dnipro Dnipropetrovsk i følge rankingpoengene var det svakeste laget fra det øverste nivået, møter Rosenborg et lag som de fleste trøndere kanskje ikke har peiling på nivået på.

Ukrainerne, som endte som nummer tre bak storlagene Dynamo Kiev og Sjakhtar Donetsk i hjemlig serie, kom helt til finalen av europaligaen i fjor. På veien dit slo de ut Olympiakos, Ajax, Club Brugge og Napoli i sluttspillet – etter å ha blant annet slått ut St. Etienne i gruppespillet.

I selve finalen i Warszawa tok Dnipro ledelsen ved stjernespissen Nikola Kalinic, men tapte til slutt 2-3 mot Sevilla. Kalinic er en av to stjernespillere som har forlatt klubben i sommer, den andre er den aller største: Jevhen Konopljanka, som gikk til nettopp Sevilla.

foto
SKUFFELSE: Dnipro-kaptein Ruslan Rotan må konstatere at Sevilla ble for sterke i fjorårets finale i Europaligaen. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski/NTB scanpix

Men resten av stammen er beholdt i trener Myron Markevytsj' lag, det inkluderer flere spennende brasilianere.

Gammel storhet på vei opp

Brasiliansk er også den største stjernen til Lazio. Han går under navnet Felipe Anderson. Flere store europeiske klubber skal ha ligget langflate etter vingen i sommer, men han ser foreløpig ut til å bli i den italienske hovedstaden.

Klubben hadde sin storhetstid på slutten av 90-tallet, da Sven-Göran Eriksson ledet laget til seriegull og cupvinnercupen – en av forgjengerne til dagens Europa League. Siden den gangen har klubben vært hakket bak de aller beste i Italia, men har forsterket seg de siste årene. I fjor endte Lazio på 3.-plass etter en kruttsterk og helt avgjørende seier mot Napoli i siste serierunde.

Dermed gikk de til mesterligaens play-off. Der ble Bayer Leverkusen for sterke, tross italiensk seier i det første oppgjøret.

Klose holder koken

foto
VETERAN: Miroslav Klose forsøker seg mot Leverkusen-keeper Bernd Leno i playoff for Champions League. Det tyske laget ble for sterke for Lazio. Foto: REUTERS/Alessandra Bianchi/NTB scanpix

Lagets største profiler er den italienske landslagsspilleren Antonio Candreva, nåværende kaptein Lucas Biglia (spilte VM-finale for Argentina i fjor) og Tysklands gamle VM-toppscorer Miroslav Klose. Han er neppe like kvass som i glansdagene, men 37-åringen holder fortsatt koken.Dermed kan det bli et tøft møte med italienerne, selv Rosenborg slipper unna litt av publikumstrykket på bortebane. Lazio klarer sjelden å fylle mer enn halve Olympiastadion, og romerne går neppe mann av huse for å se RBK.

Storebroren til superstjerne

Mens stemningen i Roma kan bli heller laber, er St. Etienne kjent for fantastisk stemning på sin trykkoker av en hjemmebane. Klubben hadde sin storhetstid på 70-tallet, men siden den gang har det vært svært magert med store bragder.

Av kjente spillere som har akslet den grønne trøya, er Michel Platini og Laurent Blanc de aller mest kjente – i tillegg til nåværende Swansea-spiller Bafétimbi Gomis og Dortmund-spiller Pierre-Emerick Aubameyang.

foto
MØTTES I 2008: Her er det Steffen Iversen som forsøker seg mot St. Etienne i Frankrike. Foto: Terje Visnes

I dag heter de mest kjente spillerne Benoît Assou-Ekotto (kjent for å være totalt uinteressert i fotball, tross brukbar karriere i Tottenham), Stephane Ruffier (reservekeeper på det franske landslaget) og Florentin Pogba (mer kjent for å være bror til supertalentet Paul Pogba enn for prestasjonene på banen).

Knuste RBK i 2008

St. Etienne hang lenge med i kampen om mesterligaplass i Frankrike i fjor, men endte til slutt på femteplass i ligaen, à poeng med Marseille på fjerdeplass og to poeng bak tredjeplasserte Monaco – som fikk muligheten til å kvalifisere seg for Mesterligaen.

Det er med andre ord et godt fransk lag – som RBK tapte 0-3 for i Frankrike i Europaligaen i 2008 (da var det ikke dobbeltkamper i gruppespillet).