Det er nå det snart skal skje, øyeblikket roerne har jobbet frem mot i fire år. Øyeblikket når båtene ligger klare på vannet, og startsignalet forteller at OL er ubønnhørlig i gang. For bergenseren Nils Jakob Skulstad Hoff skjer det lørdag morgen. Da skal 30-åringen konkurrere i singelsculler, noe han nesten ikke har gjort på mange år.

Som kjent vant Hoff VM i dobbeltsculler i 2013, men mistet siden plassen i den båten til Olaf Tufte. Han er derfor nå i singelsculler.

— Det er absurd at det jeg har brukt som treningsverktøy (singelsculler) nå er det jeg skal konkurrere i under OL. Jeg må nesten bare le av det, sier Hoff.

— Viktig å ikke være for sliten

MÅ PRIORITERE EKSAMEN: Roeren Nils Jakob Skulstad Hoff. Her fotografert under OL i London i fjor.

BT møtte Hoff på Årungen før avreise til Rio de Janeiro. Da la han de siste forberedelsene, blant annet ved å benytte seg av såkalt superkompensasjon. Kort sagt handler dette om å bryte ned kroppen med trening, for så å slippe opp på treningen. Når kroppen restituerer seg, bygger den seg først opp til det fysiske nivået den hadde før treningen, for deretter å komme til å et enda høyere nivå enn den hadde før treningen.

Det er denne perioden med et enda høyere nivå som kalles superkompensasjon, og tanken er at man skal være i superkompensasjon-perioden under OL.

— Superkomp er en oppskrift ro-forbundet har brukt siden 70-tallet. Vi kjører hardere og hardere med mål om å slite oss helt ut. Vi skal så langt ned i kjelleren at hvis treneren ser vi ikke er helt utkjørt, så blir det et intervall ekstra, for eksempel, sier Hoff, og fortsetter:

— Hele greien er veldig ubehagelig. I den perioden når vi skal slite oss helt ut, sjangler vi rundt og prøver å finne veien til sengen når det ikke er trening. Men det funker. Etterpå slipper vi opp på treningen, og da er tanken at formen skal komme snikende, forklarer bergenseren.

Men metoden og fenomenet, som først ble beskrevet av russeren Nikolai N. Yakovlev rundt 1950, er ikke brukt like intenst som har vært gjort noen ganger før. Landslagsledelsen har vært bekymret for å slite utøverne helt ut før den lange flyreisen til Rio de Janeiro.

— Det har vært viktig å ikke være for sliten på fly og flyplasser, sier Johan Flodin, landslagssjef i roing.

Utfordring med stabiliteten

Hoffs OL-program starter lørdag morgen med innledende heat. Hvor bra det kan gå i en båt han har liten erfaring med i det siste, er ganske usikkert.

— Vi har jobbet mye med stabiliteten til Nils Jakob. Utfordringen hans har vært å ro fort hver eneste gang. Dersom han kommer til en semifinale vil det være en god prestasjon, mener Flodin.

Hoff er ikke interessert i å snakke altfor mye om konkrete mål før OL.

— Mitt resultat vil avgjøres ut ifra kvaliteten på treningsarbeidet jeg har gjort hjemme. Jeg nærmere meg det nivået jeg ønsker å være på. Resultatet får bli som det blir, sier han.