NADDERUD: Fotballen blir ofte omtalt som en av de siste skansene i kampen for like rettigheter og muligheter for homofile i det norske samfunnet. Lørdag gjorde Stabæk sitt i kampen mot homohets og for likhet.

Fra supporterpuben Onkel Blaa gikk supportere og andre i et eget Stabæk Pride-tog til Nadderud stadion før eliteseriekampen mot Sarpsborg.

Anslagsvis 200 supportere og støttespillere var med da toget kom til stadion.

— Det har vært helt fantastisk. Vi har jobbet så lenge for å få fotballen på banen i denne kampen. Stabæk har vært helt fantastiske, og vi har klart å tromme dette sammen på rekordtid. Jeg tror det betyr enormt mye for de som har sittet og kjent på at de ikke er velkomne i fotballen, sier Ingvild Endestad, leder i Fri til Aftenposten.

Ingen homofile spillere har stått frem

Hun sier noen var med i en prideparade for første gang, mens andre var på fotballkamp for første gang.

Lederen i Foreningen for kjønns— og seksualitetsmangfold setter pris på initiativet fra bærumsklubben fordi hun mener fotballen fortsatt har en veldig lang vei å gå.

— Vi trenger en ledelse i fotballen som er helt tydelig på at homohets er helt uholdbart, slik som man har vært i kampen mot rasisme. Vi har en oppskrift, vi vet hva som funker, men det krever vilje fra ledelsen. Så tror jeg også at vi trenger kompetanse rundt omkring blant trenere og ledere og de som er forbilder, og et tydelig signal om at det er nulltoleranse for homohets på fotballbanen og i garderoben, sier Endestad.

Det er bare tre uker siden Lillestrøm-supportere sang en sang med homohets under en kamp mot nettopp Stabæk.

Ingen mannlige spillere i dagens norske toppfotball har stått frem som homofile. Endestad tror også at homofile supportere kan føle at de ikke helt passer inn på tribunene.

— Jeg tenker det at vi ikke har noen åpne, homofile i toppligaen forteller at det ikke er helt ok enda, da er vi nødt til å gjøre noe. Det finnes åpenhet på mange andre arenaer, mens det er helt fraværende i fotballen.

Fikk du med deg denne?

Regnbuefargene preget hjørneflaggene på Nadderud. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Vil ha tettere samarbeid

Inge André Olsen, sportslig leder i Stabæk, sier til klubbens hjemmeside at arrangementet lørdag er starten på et samarbeid mellom klubben og FRI.

— Vi ønsker skolering og kunnskap i alle ledd i klubben. Det handler om holdninger, bevisstgjøring i språkbruk og hvilke tilnavn og ord vi tillater og ikke. Vi ser fram til samarbeidet med FRI. Nå utfordrer vi flere klubber til å gjøre det samme! sier Olsen.

Tuva Berdal er en av Stabæk-supporterne som var med i paraden. Hun ble med fordi hun likte initiativet.

— Det er helt åpenbart at det er litt å gå på med åpenhet innenfor herrefotballen. Jeg synes det er kult at Stabæk tar initiativ til noe slikt som den første klubben. Så er jeg også en svoren tilhenger av Stabæk. Jeg ville nok vært på kampen uansett, og det var gøy å være med i toget.