BUDAPEST (Aftenposten): — Fotballen skal være et alternativ til all elendigheten i verden, sier generalsekretær Kjetil Siem.

Arrangøren forventer 2,5 millioner tilskuere på de 51 kampene i EM. I tillegg anslår man at 7 millioner vil besøke de populære "fan zones" som settes opp i sentrum av arrangørbyene.

Sent søndag kveld kan Norge bli kvalifisert til mesterskapet, dersom de slår Ungarn her i Budapest.

Spørsmålene før den viktigste landskampen på mange år handlet lite om det sportslige. Men om de grufulle handlingene som skjedde i Paris, med blant annet tre eksplosjoner ved neste års finalearena, Stade de France. Frankrikes fotballpresident Noel Le Great sier at bekymringen for terror allerede var en stor bekymring før angrepet sent fredag kveld.

Vil spre kjærlighet

— Det var helt uvirkelig å høre om det. Jeg ble helt satt ut, forteller Martin Ødegaard.

— Det er en tragedie, rett og slett. Det er verken hyggelig å se, lese eller høre om. Det går selvfølgelig inn på oss. Det er trist, sier Real Madrid-spilleren til NTB.

Han har en klar melding fra fotballfamilien.

— Vi må bare stå sammen og spre kjærlighet, sier Ødegaard.

- Trist og tragisk

— Det utrolig trist og en forferdelig sak for de mange involverte. Det er også litt skremmende at det kommer så tett opp mot EM. Jeg håper de har kontroll på det, sier Alexander Søderlund.

— Det er veldig trist og tragisk. Vi er mennesker vi også. Vi følger med og er fryktelig lei oss for det som har skjedd. Men jeg er ikke redd for at det skal skje i EM. Jeg har stor tillit til alle som jobber med dette, mener Mohammed Elyounoussi.

— Jeg synes det er vanskelig å sette ord på det. Det er trist, det er sykt. Men dette kan skje hvor som helst. Vi lever i en skummel verden, sier Marcus Pedersen.

— Det er veldig sjokkerende, trist og tragisk. Man går litt tom for ord, egentlig, sier Omar Elabdellaoui.

Høyrebacken ble først klar over terroren da han så et lite klipp på nettet hvor man hørte eksplosjonen under landskampen mellom Frankrike og Tyskland.

— Så sto det plutselig om det overalt. Jeg leste og prøvde å holde meg oppdatert over hva som hadde skjedd, forteller han.

— Fotballen skal være fristed

— Selv om det mest sannsynligvis var nasjonen, ikke fotballen, som var målet for terroraksjonen, er vi uansett veldig nære fotballen for første gang. Det er personer som er drept på stadionområdet og vi kan jo bare tenke oss hva som hadde skjedd dersom de hadde gått inn. Da begynner det å bli eksepsjonelt nær det vi driver med. Fotballen skal være et alternativ til all elendigheten som er i verden. Den skal være et fristed der du får lov å være glad, der du får lov å være entusiastisk, der du får lov å feste. Og det er ekstremt viktig at en får lov til det. Hvis en skal slutte helt med det, kan vi ikke spille fotball lenger, fordi det skjer jo så mye dumt i verden. Men da bommer vi fullstendig. Den balansen er der konstant, sier Kjetil Siem, generalsekretær i Norges Fotballforbund, til Aftenposten.

- Landet som arrangerer EM neste år er rammet av terror. Kan det få konsekvenser for mesterskapet?

— Jeg er helt overbevist om at EM kommer til å gå der. Men det blir mye strengere, fotballen vil bli utfordret som arrangør på en helt ny måte, fordi dette skjedde. Så får vi håpe at dette ikke var rettet mot noe annet enn nasjonen, selv om det er ille nok isolert sett. Hvis fotballen blir et åsted for å få ekstra oppmerksomhet rundt disse handlingene, da begynner det å bli svært vanskelig.

Det er UEFA som arrangerer den store fotballfesten i Frankrike neste sommer. Foreløpig er det altfor tidlig å si noe om hvilke konsekvenser det vil få for sikkerhetstiltakene rundt EM.

— Når vi får oversikten er det noe den franske organisasjonskomiteen kommer til å ta på det dypeste alvor, og det gjør UEFA også. Det er et tema som alltid har vært vektlagt tungt, sier Karen Espelund, styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.