1. Få orden på styrekaoset

Fire styremedlemmer har forsvunnet ut fra TIL-styrer denne sesongen: Kjetil Olsen, Trond Vidar Hansen og Bente Ødegaard trakk seg i sommer. Ikke fordi Steinar Nilsen ble sparket, men på grunn av den klønete «ingen kommentar»-håndteringen i ettertid. Geir Seljeseth trådte ut av TIL Holding i forrige uke, fordi han ikke klarte å ta på seg TIL-skjerfet foran kampen mot hans kjære Bodø/Glimt.

Det er klart at slikt støy påvirker en allerede skjør prestasjonsgruppe med manglende selvtillit – både inne på brakka, men også ute på banen.

Styreleder Per Aronsen i TIL Holding og styreleder Helge Kræmer i idrettslaget har ansvaret for å få orden på dette. Kanskje kan en løsning være å samle klubben i ett styre? ”Gi” klubben tilbake til medlemmene igjen, slik Troms Krafts Erling Dalberg tok til orde for nylig.

2. Gi ungguttene mer tillit

Mikael Norø Ingebrigtsen kom som et skudd tidlig i sesongen, men så ble det relativt stille. Ingebrigtsen har måttet finne seg i å være reserve, noe som er uforståelig. 19-åringen har kvaliteter med ball som få andre har i dette TIL-laget. En poengspiller.

TROMSØ-TALENTER: Fredrik Michalsen (til venstre) Mikael Norø Ingebrigtsen og Jostein Gundersen.

At Runar Espejord skulle få en skikkelig sjanse har vi ventet på hele sesongen. Da han endelig fikk tilliten fra start, kom også scoringene som bidro til at TIL berget plassen. Mot Glimt scoret ikke Espejord, men var svært delaktig i Ondraseks utligning og banket også ballen i stolpen.Bak disse to, er det også flere spennende spillere TIL vil ha stor glede av i fremtiden. Hvis TIL tør å gi dem sjansen.

Dyrk disse lokale ungguttene videre. Da vil TIL også ha større sjanse til å lykkes med neste punkt.

3. Få folk på kamp

TIL har hatt 3.615 tilskuere i snitt på Alfheim denne sesongen. Bare Glimt og Mjøndalen er dårligere. Det er for svakt.

Mot Glimt våknet Tromsø-publikummet – og TIL satte årsrekord med 5.862 tilskuere. ”Gutan” blir bedre når det skapes et slik ”trøkk” som det var på stadion søndag. Her må TIL våkne. Klubben kan starte med å kutte billettpriser og få spillerne til å by mer på seg selv utenfor banen. I tillegg må man heve produktet på kampdag. Det handler ikke lenger om å komme og se to ganger 45 minutter.

4. Skap en (ny) identitet

Jeg vet hva Rosenborg-fotball er, hva Glimt-fotball er og hva Odd-fotball er. Men hva er TIL-fotball? Jeg er sannelig ikke sikker. Skal det være gegenpressing ala Jürgen Klopp? (LES MER OM GEGENPRESSING HER)

Skal det være en ballbesittende stil – som Per-Mathias Høgmo prøvde å innføre – eller kontringsfotball med hurtige kanter?

Hva skal kjennetegne TIL? Hva slags formasjon skal TIL spille? Jeg synes TIL tar altfor store hensyn til motstanderen – noe som gjør at spillerne til dels virker handlingslammet ute på banen, spesielt på bortebane.

En klar filosofi og identitet gjør også spillerlogistikken enklere, fordi man vet hvilke typer man trenger.

5. Hent bedre spillere

TIL forsterket stallen med to spillere i sommer: Marin Orsulic og Thomas Kind Bendiksen (på lån). Her lyktes man ikke. Det var ikke så katastrofalt som to år siden, da TIL rykket ned etter å ha ”forsterket” med Hendrik Helmke og Zakari Hamza, men Orsulic og Bendiksen har på langt nær satt sitt preg på TIL-laget.

Nå vet jeg at sportssjef Svein-Morten Johansen har planer om en tur til Diambars-akademiet i Senegal. Det tror jeg er smart. Finner man en ny Kara eller Ciss der, så hent de tvert. Det er ikke noe i veien for å satse på lokale spillere og samtidig krydre med noen internasjonale spillere. Men sørg for at utlendingene som kommer er klare forsterkninger.