I TOPPSTRID: Per Ciljan Skjelbred stortrives i Berlin. Nå er laget hans Hertha Berlin i posisjon til å ta seg til Mesterligaen neste sesong. I TOPPSTRID: Per Ciljan Skjelbred stortrives i Berlin. Nå er laget hans Hertha Berlin i posisjon til å ta seg til Mesterligaen neste sesong. Foto: CHRISTIAN SKARE STENDAL

- Større bragd å ta seg til Mesterligaen med Hertha Berlin enn med Rosenborg

Per Ciljan Skjelbred og Hertha er i en posisjon han slett ikke hadde sett for seg før sesongen.

Med tre kamper igjen å spille i Bundesligaen er Skjelbreds Hertha Berlin helt oppe på fjerdeplass – og ligger dermed an til å ta den fjerde og siste mesterligaplassen i Tyskland.

Akkurat dét var det ingen i hele Tyskland som trodde på da sesongen startet. Ei heller Hertha-spillerne selv.

Adresseavisen møtte Skjelbred i Berlin i slutten av september. Da var sesongen knapt kommet i gang, og 28-åringen svarte det obligatoriske «alt er mulig» på spørsmål om Hertha kunne klare å ta seg til Europaligaen denne sesongen.

— Enn Mesterligaen da, var oppfølgingsspørsmålet.

— Det blir nok litt for tøft.

Svarte Per Ciljan Skjelbred.

LES OGSå:

Spådd bunnkamp

Nå er det umulige plutselig fullt mulig.

— Før sesongen var det mange som trodde vi kom til å rykke ned. Det var der listen lå for mange. Vi har motbevist det, og det hadde vært veldig artig å avslutte med stil, sier Skjelbred nå.

Avslutter de sesongen med stil, slik Skjelbred vil, betyr det at det i det minste blir mesterligakvalifisering i Berlin.

— Kommer vi til Mesterligaen er det en stor bragd. Det vil være mye større det, enn om Rosenborg tar seg til Mesterligaen – i hvert fall om vi ser på motstanden i Tyskland og det laget og den kapasiteten vi har. Det hadde vært tøft å være i det store selskapet med et lag ingen har tro på, sier han.

— Det hadde vært kult å fylle Olympiastadion og høre den hymnen igjen. En fantastisk prestasjon i en så stor liga som Bundesliga.

- Du savner å høre mesterligahymnen?

— Ja. Det tror jeg alle som har opplevd den savner. Det er ikke noe som kommer av seg selv, og jo eldre du blir, jo mer setter du pris på sånne øyeblikk.

«Ulovlige» tanker

Skjelbred tar seg god tid til å prate med Adresseavisen på telefon. Og midt i snakket om mulig mesterligaspill må han ta seg litt inn.

— Vi har liksom ikke lov til å tenke sånne tanker ennå. Men det blir jo vanskeligere og vanskeligere å unngå jo nærmere slutten man kommer, sier han – og bekrefter med det at fotballspillere ikke bare robotaktig tenker på «én kamp av gangen».

Det er umulig å ikke få med seg at laget er i en fremragende posisjon foran den tøffe sesonginnspurten.

Ute av slag

Skjelbred er den første til å innrømme at det har gått litt trått i den tyske hovedstaden de siste ukene. Ved inngangen av april lå Hertha på tredjeplass – med hele seks poeng klaring til femteplassen. Siden den gangen har det blitt én uavgjort og tre tap, og nå skiller kun ett poeng ned til Borussia Mönchengladbach på den litt kjipe femteplassen.

— Det er fortsatt muligheter. Alt ligger til rette for oss selv, og vi kan avgjøre det selv fortsatt. Nå gjenstår tre kamper som blir helt avgjørende for neste sesong, sier landslagskapteinen.

— Vi har sagt at vi må ha seks poeng de siste tre kampene (borte mot Leverkusen, hjemme mot Darmstadt og borte mot Mainz). Det blir tøft, fryktelig tøft. Mot slutten av sesongen er det mange som er slitne, og kreftene begynner å ta på etter en lang sesong.

Den tidligere Rosenborg-spilleren er blant trener Pal Dardais viktigste brikker. Han har fått nærmest ubegrenset tillit i den dype midtbanerollen, og sier selv at sesongen har gått over all forventning også for ham personlig.

Men – som alltid – er det laget han først og fremst trekker frem. Et lag som kan slå seg selv på brystet om det så «bare» skulle bli europaligaspill på Olympiastadion.

— Bare det er stort for oss. Vi er utrolig stolte over det vi har fått til som lag. Så får vi bare avslutte så godt vi kan for å få en størst mulig sjanse til å gjøre det vi har lyst til, sier Skjelbred.

Og det en fotballspiller har mest lyst til er ofte følgende:

Å spille i Mesterligaen.