FRANKRIKE — IRLAND 2-1

EM hadde dødd litt dersom Irland hadde holdt unna og slått ut Frankrike. Hjemmenasjonen ut i åttendelsfinalen, det ville vært vanskelig å svelge for de fleste.

KAMPREFERAT:

Men likevel – slik de irske spillerne kjempet og spilte i første omgang, var det så man begynt å føle for dem likevel. De franske spillerne, tydeligvis ikke mentalt forberedt på hard motstand, kunne jo ha det så godt, ikke sant?

Slikt var det naturlig å tenke etter at Irland frekt spilte seg rett inn i det franske feltet, der Paul Pogba løp ned Shane Long. 1-0 på straffe ved Robbie Brady – etter bare to minutter.

Scenen var irsk

TIDLIG LEDELSE: Robbie Brady (nr. 19) satte straffen i mål. Stephen Ward (til høyre) og Jeff Hendrick (bak) jubler med sin lagkamerat. Foto: REUTERS/Robert Pratta Livepic/NTB scanpix

Det lå an til en helt annen kamp enn man hadde ventet.Nå var menyen servert. Vi kunne glede oss til å se intense irer som mer og mer konsentrerte seg om å holde nullen mot franskmenn som spilte og spilte uten å finne løsninger. Logisk, for i dette mesterskapet har vi sett at målsjanser nesten aldri blir produsert.

Vi ville få oppleve et Frankrike der frustrasjonen ville stige etter hvert som minuttene gikk uten scoringer, til spillet etter hvert låste seg helt. Frisparkene til Frankrike ville bli utallige, den irske keeperen ville bruke hvert sekund som dommeren tillot. Kampbildet virket avklart.

Tid nok. Eller?

Men likevel, halvannen time burde da være nok for Frankrike til å score mot det enkle irske laget?

Nja. Omgangen gikk uten alvorlige franske forsøk, bare en møljesituasjon og noen skudd som tillot koseredninger fra keeper Darren Randolph. Hadde Irland berget en hel omgang uten å slippe til franskmennene, kunne de berge en til.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Andreomgangen kunne fort blitt trist. Ikke fordi Irland så ut til å vinne, for vi unnet gjerne de kjempende irer en seier, men fordi det trolig ville bli en omgang med statisk press og få spennende situasjoner, uten resultater.Hvor hadde Dimitri Payet og Antoine Griezmann vært i første omgang, hvor var de spillerne som skulle komme opp fra sine defensive posisjoner og skape røre i det irske forsvaret, hvor var de geniale pasningene, hvor var driblingene som kunne vippe irener ut av balanse?

Ikke i Lyon denne ettermiddagen, så det ut til.

Franskmennene hadde etter hvert skjønt at stor fart måtte til mot et Irland som var forberedt på rushtid og et samlende forsvarsspill. Spørsmålet var om irene ville klare å holde trafikken foran seg.

Jo, det holdt en kort stund, men ikke så lenge at franskmennene begynte å bli paniske og tvile på seg selv.

Ti brutale minutter

Sagna la inn og Griezmann headet til 1-1 mens det ennå var over en halvtime igjen. Nesten direkte skjøt samme mann i hjørnet fra 10 meter — et ufransk, direkte angrep der Olivier Giroud headet Griezmann inn i skuddposisjon.

TOMÅLSSCORER: Antoine Griezmann kan feire, mens Irlands James McClean depper etter fransk scoring. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic/NTB scanpix

Griezmann må mislike Irland sterkt. Da han skar igjennom forsvaret – fortsatt innenfor samme timinutter – ble det rødt kort til Irland. Alt skjedde nå. Det som så ut til å bli ørkesløshet etter pause, ble brått til et snev av festfotball.

Fest likevel

Tilskuerne sang Marseillaissen, spillerne sprudlet. Og resten av omgangen fortalte hvilket Frankrike vi har å gjøre med i dette mesterskapet. Et lag som er vanskelig å stanse når det holder maksfart, som har mange spillere med løpekraft og angrepsvilje, som viser at selvtilliten sitter dypt i laget og som kan skape målsjanser nesten fortløpende når motstanderne er slitne.

Men – og dette kan bli Frankrikes bane: De trenger mange målsjanser for å score, selv med spisser som Giroud og Griezmann.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: