På «The Flying Puck»var det god stemning da Rangers scoret til 1-1 tidlig i kampen. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG
Bartenderen på Blarney Rock Pub er selvfølgelig Rangers-tilhenger. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG
David Freifield (t.v.) og Nicolas Chelvanayagam var spente før kampen natt til onsdag norsk tid. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG
Hockeyfans samlet seg på barer rundt om i New York for å følge med på den spennende cupkampen mellom bylaget Rangers og Montreal Canadiens. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

MONTREAL CANADIENS — NEW YORK RANGERS 7-4 (2-3 i kamper)

NEW YORK (aftenposten.no): Det høres kanskje verre ut enn det er. Men saken er denne: Seks norske gutter på ferietur til New York har skaffet seg billetter til 220 dollar (1300 kroner) stykket for å se Mats Zuccarello og de andre stjernene i New York Rangers spille semifinale i Stanley Cup på torsdag.

Men med seier natt til onsdag ville Rangers ha tatt seg videre til finalen uten å spille torsdagens kamp, noe som ville betydd at den norske guttegjengen ville måttet finne noe annet å ta seg til i byen som aldri sover.

— Det er en litt vanskelig kamp å se på. Vi heier jo på Rangers, men håper egentlig på tap fordi vi veldig gjerne vil kjenne på stemningen i Madison Square Garden, sier Espen Andreassen (28).Og tap ble det. Canadierne rundspilte Rangers i perioder og endte opp med en 7-4-seier.

Skjebnekamp på torsdag

Tapet for Montreal Canadiens betyr at Rangers-tilhengerne må vente til tidligst torsdag før de kan feire en finaleplass. Da spilles nemlig den sjette av syv kamper i seminfinalen.

Rangers leder 3-2 etter fem spilte kamper. Med seier på torsdag er finalen et faktum.

Andreassen og de andre, jevngamle nordmennene er gamle kamerater fra siviløkonomstudiene i Kristiansand. De færreste av dem har særlig peiling på hockey, men synes det er morsomt at norske Mats Zuccarello nå kun er en velplassert puck unna en finaleplass i Stanley Cup – det gjeveste trofeet man kan vinne som hockeyspiller i den nordamerikanske ligaen.

Kameratene har samlet seg på takterrassen til Blarney Rock Pub, noen få korte kvartaler fra Rangers-spillernes hjemmebane. Med Rangers-tilhengere på alle kanter er stemningen god – om enn ikke like god som på Rangers-puben The Flying Puck, der guttene først forsøkte å komme inn, men der det var stappfullt allerede før kampen begynte.

20 år siden sist

Over store deler av New York samlet Rangers-fans seg for å få med seg det som kunne vært den avgjørende semifinalekampen.

En storskjerm utenfor Madison Square Garden sørget for at både newyorkere og turister stoppet opp for å følge med. På barer og sportsrestauranter lød allsang, jubel og buing.

Rangers har ikke vunnet Stanley Cup siden 1994. En seier i år ville vært en fantastisk seier for en by som vanligvis ikke er blant USAs mest hockeyinteresserte.

— Jeg har aldri opplevd en skikkelig seier med dette laget. Så for meg ville dette vært helt utrolig. Jeg ville feiret vilt, sier den sindige finansmannen David Freifield (25), som vi treffer på Rangers-baren Warren 77 – ikke så langt fra Wall Street.

Freifield og kameraten Nicolas Chelvanayagam (27) var nervøse før kampstart.

— Det blir nok tap. Jeg tipper på et ettmålstap, sier Freifield.

— Det sier du bare fordi du er overtroisk. Det er klart du tror på seier, sier Chelvanayagam.

Skryter av svenske

Chelvanayagam, som kommer fra Toronto, hevder at han er nøytral i kampen mellom New York-laget og canadierne fra Montreal.

Freifield, som har vært på flere av hjemmekampene til Rangers i år, tror det er flere forklaringer på at laget hans har hatt en så god sesong og at de nå er svært nære ved å sikre seg en finaleplass.

— Laget har fått en skikkelig god trener. Han bygger opp lagånden og sørger for at de fokuserer på det som er viktig, nemlig spillet. Det er en god moral i dette laget, sier han, og legger til at en svenske også er blant hovedårsakene til suksessen.

— Lundqvist. Vi hadde ikke vært her uten ham. Han er helt utrolig, sier 25-åringen om den svenske Rangers-målvakten.

- Zuccarello er «the real deal»

Freifield er også glad for hva norske Mats Zuccarello har tilført laget i årets sesong.

— Vi kaller ham bare Zuuk. Han er fantastisk. Han er «the real deal», han er «the man», sier 25-åringen.

Han utdyper:

— Poengstatistikken taler jo for seg. Han er helt i toppen, en nøkkelspiller for laget i år. Han har noen finter som er helt unike, og er alltid underholdende å se på. I tillegg er han også en lagspiller som setter gruppen foran seg selv. Vi er heldige som har ham, sier Freifield.

SPORTSDØGNET