Én runde før slutt i denne sesongens Premier League er det klart at Sunderland får være med i det gode selskap også neste sesong.

Det er på tross av at det så helsvart ut for Gustavo Poyet og hans disipler for få kamper siden. Med fem kamper igjen å spille hadde Sunderland 26 poeng, og seks poeng opp til sikker plass. Men full pott på de fire siste kampene har gjort at Sunderland-fansen kan puste lettet ut — allerede før siste serierunde blåses i gang.

En strålende snuoperasjon, men det er ikke første gang vi har sett den slags sluttspurter i Premier League.

Pulis-mirakelet

Et lignende eksempel har vi denne sesongen i Crystal Palace. Få hadde vel tro på at laget som kom seg opp til Premier League via kvalifisering skulle klare seg i utgangspunktet. Og etter syltynne syv poeng på de 13 første kampene, ga det ikke høy odds dersom du spilte på at London-laget måtte rett ned igjen.

Tony Pulis. Foto: NTB Scanpix

Så kom tidligere Stoke-manager Tony Pulis til klubben. Tross bra rykte, ble han levnet små sjanser til å redde Crystal Palace fra nedrykk.Nå har laget 44 poeng. Det er 11 poeng mer enn Norwich på øverste nedrykksplass.

Vi har for øvrig gått ti år tilbake i tid for å finne lignende snuoperasjoner. Da fant vi følgende:

Wigan i 2011/12: Hadde 28 poeng etter 32 kamper, men endte på 43 poeng til slutt. 15 poeng på de siste seks kampene gjorde at Wigan klarte seg med hele syv poengs margin.

Wigan i 2010/11: Også sesongen før viste Wigan en evne til å mobilisere ekstra da presset var som verst. Laget lå sist på tabellen med seks kamper igjen å spille, men tok ti poeng og klarte seg med tre poengs margin.

Fulham i 2007/2008: Med tre kamper igjen var Fulham fem poeng bak Reading på sikker plass. To kamper senere var Fulham forbi Reading på bedre målforskjell. Begge lag vant siste kamp og Fulham klarte seg. London-laget hadde elendige 24 poeng etter 33 kamper, men tok 12 poeng på de siste fem kampene.

Her har Carlos Tevez scoret for West Ham mot Bolton i nest siste serierunde i 2007. Foto: NTB Scanpix

West Ham i 2006/07: Med 29 poeng på 34 kamper så det bekmørkt ut for West Ham, men laget presterte full pott på de 4 siste kampene. Det holdt til fornyet kontrakt med tre poengs margin. Portsmouth i 2003/04: Portsmouth sto med begge beina i nedrykksstriden med 31 poeng på 31 kamper. Likevel endte laget hele 12 poeng over nedrykksstriden til slutt, etter 14 poeng på de siste syv kampene.