Jeg husker den gangen Kevin Keegan kom til Haugesund. Vard var best i byen, de hadde vært i cupfinalen og hadde hatt en gjesteopptreden i toppdivisjonen. Keegan var best i verden og da skulle det bare mangle om han ikke tok sitt Hamburger SV med til Haugesund.

Noen år senere var det Haugar sin tur til å være best i byen. Det var ikke mange “knalltøffe” haugesundere på banen, men importen fra England ga også dem en cupfinale og et heller flaut år blant de beste.

Djerv 1919 måtte også få sin tur. Best i byen, ett år i toppen, men ingen cupfinale.

Senere handlet det bare om å være best i byen. Og fornøyd var den som kunne smykke seg med den tittelen. Ubeskjedent fornøyde. Haugesunds nattklubber er aldri blitt frekventert av større stjerner enn representanter fra byens beste. James Bond på filmfestival inkludert.

Heldigvis var det noen som tok byens enorme fotballinteresse på alvor, tok til fornuften og sørget for at FK Haugesund ble en realitet. Byen kunne få et fotballag som fortjent.

Nå kan det være slutt. Og nå er det ikke engang noen å konkurrere om tittelen byens beste med.

Bosman-dommen gjorde ikke fotballedere fra Haugesund mer klartenkte enn resten av fotball-Norge. Manglende ydmykhet om egne ferdigheter har skapt urealistiske forventninger som har gjort ethvert tilbakeskritt til en gedigen nedtur.

Pengebruken har aldri vært preget av edruelighet. Akkurat det er ikke noe spesielt for FK Haugesund. Men det er spesielt når det tilsynelatende gjøres i tro eller håp om at klubbens velgjører alltid vil være der.

Synd for byen, og synd for spillerne som er forespeilet store lønnskutt. En lønnsreduksjon på 60 prosent svir like mye for en fotballspiller som for andre.

Vi spiller mot Leeds i morgen. De er ikke akkurat beskjedne når det gjelder å bruke penger de heller. 90 millioner pund. Det er hva de har brukt på spillerkjøp på noen få hektiske år.

Lønnsutgifter tilsvarende omsetningen for en Lotto-runde kommer i tillegg. Sånn bør det bli resultater av. Fryktelig gode må de også være.

Tv-penger, høye tilskuertall og Champions League til tross: Kildene til pengebruken er ikke utømmelige i England heller. Dagen der en engelsk klubb opplever den situasjonen som FK Haugesund er i nå, nærmer seg.