22-åringen fra Kongsberg vant sitt først NM i Midtstubakken lørdag. Han var den eneste av spesialhopperne som klarte å slå kombinertløper Jarl Magnus Riiber.

— Og det var sannelig greit. Kan ikke la en kombinertløper komme å ta oss alle sammen, sa en kjempeglad gullvinner.

Tande var 6,5 poeng foran Riiber.

— Riiber hopper veldig godt på ski. Han burde bli spesialhopper, men han hører aldri på meg, gliste Tande.

Vondt i sommer

Det har ikke bare vært smil og moro for Kongsberg-hopperen i oppkjøringen til årets sesong. Et tretthetsbrudd satte ham helt ut i seks uker, og han var ikke tilbake i gjengen før midt i august. Etter tre treningshopp i Midtstubakken, dro han rett til Japan og konkurranse i Hakuba. Der ble han nummer fire.

— Jeg var fornøyd med fjerdeplassen der, men følte faktisk at jeg hadde mer inne. Det har jeg fått vist etterpå, forklarte han.

- Skaden har tydeligvis ikke satt deg så mye tilbake?

— På det nivået vi er nå så påvirker ikke skader så mye. Man vet hvordan man skal hoppe på ski. Det er bare sunt å få én, to, fire eller åtte uker fri. Jeg var like lenge ute med skade i fjor, så jeg føler ikke at det hemmer meg noe særlig. Alt det jeg har tatt av powertester etterpå har vist at jeg ikke har mistet noe maksimal kraftutvikling eller noe slikt. Sånn formen er nå virker det lovende.

Tande kommer fra hoppbyen Kongsberg, og han har følt litt på presset om å levere.

— Jeg har et par karer hjemme i Kongsberg som jeg må leve opp til, så det er på tide at jeg begynner å ta noen NM-gull.

Det gjorde han med fynd og klem lørdag.

Dermed kan han se fremover mot vinteren med en ekstra porsjon selvtillit. Nå venter nærmest én uke med trening i varmen på Fuertuventura. Verdenscupen starter i Ruka 25. og 26. November.

I kvinneklassen var Maren Lundby helt suveren. Etter hopp på 100,5 og 100 meter var hun hele 59 poeng foran toer Silje Opseth. Line Jahr er fremdeles plaget av en kneskade, men er i trening og håper å være tilbake i god tid før VM i Lahti i februar.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: