– Viking må skaffe seg en sportslig filosofi

Arild Ravndal sendte Viking tilbake til eliteserien i oktober 1988. Han opplever høstens nedrykk som trist - og etterlyser en sportlig filosofi i klubben.

Publisert: Publisert:

TØFF SESONG: Ian Burchnall, til venstre, og Bjarte Lunde Aarsheim startet med optimisme. Søndag endte sesongen med nedrykk. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Jan-Erik Larsen
Denne artikkelen er over to år gammel

Dagen etter at Vikings lenge varslede nedrykk ble matematisk forseglet med 0–3 tapet for Tromsø, kjenner klubbens tidligere spillere på både tomhet og sorg over at de mørkeblå i 2018 ikke lenger er å finne på øverste nivå i fotball-Norge. Og de tror det blir tøft å returnere.

Les også

Rugland og Østenstad: – Vi føler ansvar

MIRAKELET I HAUGESUND: Arild Ravndal, til venstre, og trener Benny Lennartsson tiljubles av glade Viking-tilhengere etter opprykket mot Vard i oktober 1988. Foto: Terje Størksen

Arild Ravndal (57):

Mannen som sendte straffesparket i mål i den legendariske kampen mot Vard i 1988, fem minutter på overtid, og sørget for Vikings retur til eliteserien, etter to år på nivå to.

Les også

Sjekk Viking-profilens triste Twitter-melding: – Vondt å se dem i øynene

– Jeg opplever dette nedrykket som trist, men slik går det vel når økonomien gjør at du må selge de beste spillerne. Så håper jeg Viking kommer tilbake, men det er det ingen automatikk i. Jeg savner at klubben har en filosofi, slik Rosenborg hadde med Nils Arne Eggen og nå er vendt tilbake til under Kåre Ingebrigtsen. Viking må legge denne, ikke bare hente en trener som spiller etter sin egen filosofi.

Reidar Goa (75):

MØRKE UTSIKTER: Reidar Goa tror et comeback til eliteerien blir vanskelig. Foto: STEFAN MERENYI

- Jeg har dessverre sett dette komme lenge, og er ikke overrasket. Likevel er jeg selvfølgelig skuffet over at klubben min går ned. Og jeg ser også mørkt på utsiktene om en rask retur til eliteserien. Slik situasjonen er nå kan Viking fort bli et nytt Fredrikstad, selv om jeg ikke håper det.

Les også

Burchnall og Lunde Aarsheim nekter å gi seg: – Viking må ikke tvile på målet om snarest mulig opprykk

VIKINGHORDENE: Roar Åkelund dro til Alfheim sammen med 19 andre i Vikinghordene. Foto: Jan Inge Haga

Roar Åkerlund (34), leder Vikinghordene

- Selv om dette på mange måter var et varslet nedrykk, kjenner du på det der og da. Vi var 20 mann som reiste til Tromsø, og vi har vel hatt bedre kvelder. Og det dessverre er det ingen selvfølge at Viking er tilbake i eliteserien i 2019, selv om det må være det overordnende målet.

Alf Kåre Tveit (50):

«Fygaren», mannen som skaffet straffesparket mot Vard i 1988, da han nikket ballen ut av hendene på Vard-keeperen - og så ble felt - synes det er trist at Viking har rykket ned.

Les også

Fadesen er et faktum: Viking rykker ned for første gang siden 1986

REDNINGSMANN: Alf Kåre Tveit jubler etter Viking-oprykket mot Vard i 1988. Foto: Terje Størksen

– Dette er bare trist, Stavanger skal ha et lag i eliteserien, men jeg har jo sett hvor dette bar hen i en tid. Sånn sett var ikke nedrykket overraskende. Så håper jeg Viking kommer tilbake, men da er det helt avgjørende hvilke spillere de beholder og hvem de får inn. Det er aldri lett å rykke opp igjen, det opplevde vi for 30 år siden.

VETERAN: Thor Middelthon har kjøpt sesongkort i Viking i 50 år. Foto: Rune Vandvik

Thor Middelthon (66), sesongkortveteran:

I år kjøpte Thor Middelthon sesongkort hos Viking for 50. gang, medregnet alle årene på Eiganes.

– Jeg prøver å glede meg med det positive og glemme det negative, selv om denne sesongen har bydd på få gleder. Jeg tror nøkkelen for en retur til eliten ligger i å få solgt stadion. Viking trenger å få inn penger. Det betyr at jeg og kona stiller også neste år, med sesongkort for 51. gang.

Erik Nevland (39):

MÅ DRA SAMMEN: - Evular, og få alle til å dra i samme retning, råder Erik Nevland. Foto: Tommy Ellingsen

– Dette er både tungt og trist, så mye mer er det ikke å si. Og hvordan Viking skal komme tilbake er nok sammensatt. Først og fremst må klubben gjennom en grundig evaluering for å få svar på alle spørsmålene. Så handler veien videre om et samarbeid mellom klubb og folk, der alle må dra i samme retning.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering