— Jeg skal score i hver kamp i VM, sier spissen i lagets 4-5-1-formasjon, og har faktisk gjort det i de tre siste for nordkoreanerne, inkludert de to mot Hellas (2-2) og det ene mot Nigeria (1-3) nå rett før VM. Han står med pene 16 mål på 24 landskamper.

Men Jong er ikke som andre nordkoreanere. Han er født og oppvokst i Japan, og spiller for Kawasaki Frontale i J-League. An Yong-hak er også "japaner" og spiller for Omiya Ardija, mens Hong Yong-jo har fått reise til russiske Rostov.

De er i en særstilling, forklarer Geir Helgesen i Nordisk Institutt for Asiastudier, og har ingen tro på at VM kan bli et utstillingsvindu for andre og at flere kan forsvinne ut av Nord-Korea til for eksempel europeiske klubber.

- Får noen et tilbud, er det en sak for myndighetene. Det eksisterer ikke inn- og utreise for vanlige nordkoreanere, det er kun for folk som representerer eliten, og det er usedvanlig hvis de skulle gjøre unntak, sier Helgesen til Aftenposten.

Alt om VM får du her:

Mål om sluttspill

Kaptein Hong Yong-jo ble toppscorer med fire mål i kvalifiseringen. I et intervju publisert på FIFAs offisielle VM-sider advarer han Brasil mot nordkoreansk taktikk.

– Jeg skal motivere og hjelpe laget mitt til finalespillet, sier Hong.

Suspenderte Choe Kum-chol må se lagkameratene spille fra tribunehold. 23-åringen blir sammenlignet med Pak Do-ik, som ble berømt da han sendte Nord-Korea til kvartfinale med sin 1-0-scoring mot mektige Italia i 1966. Den «nye» Pak har tro på at laget fra det lukkede landet igjen kan overraske resten av verden.

– Når folk sammenligner meg med legenden vår kan jeg bare smile. Men jeg vet at vi kan bli legender i dette VM-sluttspillet, og det er vår drøm.

LES ALT OM NORD-KOREA HER!

Ukjent lag

Med bare tre utenlandsproffer i troppen er de nordkoreanske spillerne nye bekjentskaper for store deler av VM-publikummet. Laget har spilt flest oppkjøringskamper til mesterskapet av samtlige deltakere, men har ikke noen god statistikk med seg inn i sluttspillet. Før møtet med VM-giganten Brasil står Kim Jong-huns menn med åtte kamper på rad uten seier.

De møter et Brasil som har deltatt i samtlige VM-sluttspill, har vunnet flest titler (5 gull), har vunnet flest VM-kamper (64) og har scoret flest mål (201). Mot Nord-Korea kan Brasil i tillegg utligne Tysklands flest spilte kamper i VM (93). Tar vi med at Brasil også er det eneste landet som har vunnet VM på et annet kontinent enn sitt eget (Sverige 1958 og Japan/Sør-Korea 2002), begynner vi å nærme oss enden av listen over VM-bragder.

Norge gjorde det sist

Åpningskamp-statistikken til Brasil er heller ikke til å kimse av. Laget har vunnet sine siste syv åpningskamper, og står uten tap i de siste 16. Vi må helt tilbake til 30-tallet for å finne et Brasil-tap i lagets første VM-kamp.

Litt ferskere er det forrige gruppespilltapet. Laget har vunnet sine siste seks innledende kamper, men gikk på en smell mot et lite lag i 1998. 23. juni er kanskje ikke en historisk dato for brassene, men i Norge lokker nok tanken på Tore André Flos glimrende scoring og Kjetil Rekdals matchvinnende straffespark fortsett frem gåsehud hos enkelte. Spørsmålet er om Nord-Korea kan klare samme bragd i kveld? Lagene har aldri møttes før, men historiebøkene åpner for et «kanskje».

Sjokkerte i 1966

I 1966 detonerte Brasil og Nord-Korea hver sin VM-bombe da førstnevnte røk ut i gruppespillet, mens koreanerne kom seg helt til kvartfinalen. Der sjokkerte de Portugal ved å gå opp i en 3-0-ledelse. Mot legendariske Eusebio holdt det likevel ikke. Han tok portugiserne til semifinalen nærmest på egen hånd (fot) med sine fire scoringer. Kampen endte 5–3 i favør Portugal, og siden har ikke Nord-Korea kvalifisert seg til noe sluttspill.

Klokken 20.30 i kveld er de tilbake i det beste fotballselskapet. FØLG KAMPEN DIREKTE HER KL.20.30

PS! Dunga kan bli den tredje i historien med gull både som trener og spiller. Han var kaptein for Brasils gullag i 1994. Tidligere har Franz Beckenbauer (Tyskland) og Mario Zagallo (Brasil) gjort dette. Diego Maradona kan også bli en del av det gjeve historiekapittelet om han tar sitt Argentina hele veien i år.