— Som så mange andre har vi en tynn stall. Det viktigste blir å holde alle mann skadefrie , sier svensken, som måtte dra fra Haslum da bæringene fikk trøbbel med økonomien i 2008. — Men selv om jeg har vært i Malmö siden da, er jeg godt orientert om norsk håndball. Jeg har hele tiden holdt kontakten med Tom-Eirik Skarpsno (som overtok), sier «Proppen», som ikke ser så dystert på BSKs situasjon som mange andre. (Laget er tippet nest sist av sine kolleger.)

— I fjor fikk BSK bronse på samme poengsum som laget som ble nummer seks. Jeg tror det blir like jevnt i år, eller kanskje enda jevnere. I fjor startet Viking med fire poeng i poengtrekk og Haugaland med to. I år starter alle likt, og i tillegg er de nye, Falk og Stord, bedre lag enn Viking og Haugaland.

Har toppspillere

BSK var tippet ned forrige sesong også, men i stedet tok Frode Scheie laget til en sensasjonell bronse. Men BSK slet på flere områder, og Scheie valgte i stedet å takke ja til trenerjobben i Follo – og tok med seg to av spillerne.

- Det er vanskelig for meg å uttale meg om kvaliteten på årets lag kontra fjorårets, men i våre beste stunder kan vi slå alle . Men vi har en tynn tropp, så det blir viktig å holde oss friske.

- Så da blir målet?

— Inn blant de åtte beste og sluttspill, sier «Proppen», som kan glede seg over at han beholdt de to toppscorerne fra forrige sesong, Emil Midtbø Sundal og Christian O’Sullivan, som besørget 225 mål! I tillegg har klubben en av seriens beste keepere i Emil Jungman.

Kan det blir mer norsk bronse på svenske «Proppen»?

Slik går det

Klubbene har selv tippet denne rekkefølgen, på oppdrag fra håndballforbundet:

1. Haslum . Har på grunn av dårlig økonomi måttet si nei til å forlenge flere av kontraktene. Hele ni mann er borte fra fjorårets stall, mens fem er kommet inn – hvorav fire fra egen juniorstall. Eneste nykommer utenfra er Sander Sagosen. Han er til gjengjeld et av Norges aller største talenter. Erlend Mamelund blir nøkkelspilleren.

2. Elverum. Fjorårsvinneren blir tippet som toer i år, etter at seks av gullguttene har takket av. Blant dem er landslagsstreken Marius Gullerud, som vil prøve seg i Sønderjyske, og playmaker og nygifte Steffen Stagavik, som er dratt hjem til fruen, Camilla Herrem, og Kolstad. To nye er kommet utenfra; Nacor P. Medina fra Emsdetten i Tyskland og Martin Karlsson fra H43 i Sverige.

3. ØIF Arendal. Etter å ha ligget i vannskorpen i en del år, «forlanger» de andre lagene at sørlendingene må ta steget opp denne sesongen. Ble nummer seks både i fjor og forfjor, i fjor med samme poengsum som bronsevinner BSK. Firer året før der. Har forsterket laget med en danske og en islending, mens veteranen Knut Martin Johnsen har lagt opp. Ellers god kontinuitet både i stall og trenerteam.

4. Runar. Har en sterk førstesekser og går for medalje. Stor utskiftning i spillerstallen, med åtte mann ut og like mange inn. Ringrev på benken i Marinko Kurtovic. Har mistet toppscoreren sin til Follo.

5. Fyllingen. Har Norges beste høyreside med fjorårets toppscorer i serien, Kristian Bjørnsen på vingen, og de to landslagsbackene Harald Reinkind og Eivind Tangen. Men har mistet åtte spillere, og trener Anders Fältnäs anser laget for å være litt svakere enn i fjor. Har som mål å vinne cupen (som i fjor) og sluttspillet.

6. Drammen. Roen har lagt seg over DHK igjen etter en del uro rundt trener Geir Oustorp forrige sesong. Nå skal nykommeren fra Danmark, René Hamann-Boeriths, i løpet av noen år forsøke å bringe den ambisjonsrike klubben opp som Norges beste igjen. Seks mann ut og seks mann inn.

7. Bodø. Det knytter seg stor spenning til hva den hjemvendte Bundesliga-proffen Børge Lund kan få til som spillende trener. Lund har annonsert at han trenger en innkjøringsperiode når han skal debutere som spillende trener. Har som ambisjon å få omsatt et av seriens beste forsvarsspill til flere kontringsmål. Har greid å lokke tre «søringer» nordover.

8. Follo. Den nye treneren Frode Scheie har fått inn hele 12 nye spillere. Stallen er svært ung, med ti spillere født i 1994 og før. Blant nykommerne er Joakim Patriksson fra Runar som var femtemann på toppscorerlisten i fjor. Scheie har også tatt med to mann fra BSK, Anders Skiaker Myhra og Konstantin Madert.

9. Stord. Nyopprykket lag som har forsterket med dansken Henrik Knutsen, som har Champions League-erfaring. Christian Spanne er kommet fra polsk håndball, mens Andreas Gjeitrem også vil styrke laget. Trener Vidar Gjesdal begynner å få mye erfaring.

10. Nøtterøy. Johnny Jensen har lovet at han denne sesongen kun skal være trener, ikke spiller – men de fleste regner med at han må inn og hjelpe i løpet av sesongen. Men ingen håper det. Det merkes på kroppen når du spiller mot Jensen. Noen forsterkninger. Satser på hurtig håndball.

11. Bækkelaget. Var truet med nedleggelse etter forrige sesong, eller sammenslåing med Follo. Men så blomstret gammel klubbpatriotisme på «høgda», og mange gamle travere gikk sammen for å redde klubben. Må spille hjemmekampene i Oppsal Arena.

12. Falk. Som nykommere flest levnes Falk liten mulighet for å overleve. Men laget fra Horten har kanskje hentet seriens mest spennende utenlandske tilvekst. Fra Egypt er kommet tometerskjempen Mohamed El Bohy – kåret til beste forsvarsspiller under junior-VM i 2011. Det var lokalavisen Gjengangeren som tok initiativet til en innsamlingsaksjon – «Folkets spiller» - slik at Falk kunne forsterke laget. El Bohy har tidligere spilt landskamp for Egypt i Norge.