TV-reporteren som provoserte Carlsen: – Jeg elsket intervjuet

Flere eksperter satte pris på Magnus Carlsens reaksjon.

Publisert: Publisert:

Magnus Carlsen får skryt etter å ha konfrontert TV-reporter. Foto: NTB scanpix

  • Nicholas Bergh
Denne artikkelen er over to år gammel

Magnus Carlsen hadde nettopp kjempet seg til seier mot Éttiene Bacrot. Han gikk rett til et TV-intervju med arrangørens reporter Maurice Ashley. Så kom ordene som fikk begeret til å renne over:

«Det virket som du hadde noen problemer tidligere i dag, partiene dine gikk ikke knirkefritt. Dette partiet var heller ikke så knirkefritt. Det så uklart ut. Hva følte du mens partiet foregikk?» sa Ashley.

Carlsen ble tydelig oppgitt over spørsmålet og konfronterte Ashley. «Hva vil du jeg skal gjøre?» spurte Carlsen gjentatte ganger og anklaget Ashley for å bagatellisere seieren.

Les også

Magnus Carlsen med irritert håndbevegelse etter å ha blitt lurt av Karjakin

Carlsens manager Espen Agdestein tror verdensmesteren reagerte på hva Ashley valgte å fokusere på.

– Det er ikke bare-bare å slå disse folkene på bestilling i dagens siste parti. Det er kriging og kampsjakk i hurtigsjakk. Å spille ut Bacrot er ikke så lett. Magnus følte nok at han hadde kjempet hardt i partiet, og da er det kanskje litt feil fokus at seieren ikke var knirkefri. Som Magnus har påpekt flere ganger: Det gis ikke stilkarakterer i sjakk, sier Agdestein til Aftenposten.

Her er Magnus Carlsen-intervjuet sjakkentusiaster snakker om:

– Forståelig at han reagerte

Carlsen har tidligere fått kritikk for sine følelsesutbrudd, men etter krangelen med Maurice Ashley får nordmannen støtte.

– Jeg tror Magnus reagerer på at vi ofte krever litt for mye av ham. Han kan ikke spille feilfritt hver gang. Ashley antydet at han ikke spilte perfekt, og det er forståelig at Magnus reagerte litt på det, sier Tarjei Svensen, mannen bak sjakknettstedet mattogpatt.no.

– Samtidig er det uvanlig at han reagerer sånn. Han pleier å svare godt og høflig på alle spørsmål, selv om det kommer dårlige spørsmål, fortsetter Svensen.

Les også

Egen privatsjåfør, kiropraktor og båtturer – her er luksusgrepene som lokker verdens beste sjakkspillere til Stavanger

Maurice Ashley, reporteren som provoserte Carlsen med sine spørsmål, satte også pris på replikkvekslingen.

– Jeg ville aldri vist en mangel på respekt for verdensmesteren. Han kom til intervjuet i krigerhumør. Jeg personlig elsket også intervjuet. Det er dette vi trenger i sjakken, litt kontroverser og galskap, sa Ashley noen minutter etter intervjuet.

– Uansett, han kunne slått til meg når som helst. Jeg var klar til å dukke, la han til med glimt i øyet.

Maurice Ashley er selv stormester, og har de siste årene jobbet som reporter og kommentator i internasjonale sjakksendinger. Ifølge Svensen har Carlsen og Ashley som regel kommet godt overens.

– Ashley er blant de aller beste. Han er veldig amerikansk i stilen, men man kan ikke bebreide ham for dette. Han gjorde ikke noe galt, sier Svensen.

Les også

Erkerivalen var klokkeklar på hva som feiler Magnus Carlsen, men NRK-ekspert kontrer: – Det har folk sagt i ti år

– Han var klokkeklar

I arrangørens offisielle studiosending ble Carlsen-intervjuet gjenstand for debatt. Den rumenske stormesteren Cristian Chirila mente at Carlsen virket ustabil i TV-intervjuet. Nordmannen fikk imidlertid mest ros.

– Jeg likte intervjuet, sa stormester Yasser Seirawan, og fikk støtte fra studiomanker Jovanka Houska:

– Han var klokkeklar med sitt budskap: «Gi meg litt respekt, og ikke vurder prestasjonene mine etter en Gud-standard», sa Houska.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

– Ikke noe i veien med humøret

Magnus Carlsen har uansett slått fra seg ved brettet i Paris. Nordmannen leder turneringen med 14 av 18 mulige poeng etter hurtigsjakk-delen av turneringen. Det hele skal avgjøres med 18 partier lynsjakk fordelt på lørdag og søndag.

Espen Agdestein forteller at Carlsen er i godt humør – selv om det kanskje ikke kunne virke sånn i intervjuet med Ashley.

– Det tok litt tid å fordøye Norway Chess, men etter det har han vært i godt humør og gledet seg til å spille i Paris. Han har påpekt at det er i langsjakk han har slitt, og han gledet seg til å spille hurtigsjakk og lynsjakk. Med tanke på at det er lynsjakk i helgen, og den gode starten han har hatt, er det nok ikke noe i veien med humøret, sier Agdestein.

Turneringen i Paris er en del av Grand Chess Tour-serien. Neste uke skal Carlsen spille en ny lyn- og hurtigsjakk-turnering, denne gangen i Leuven, Belgia.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk