Verdien på Manchester United er blitt prissatt før dagens debut på New York-børsen. Der ble hver aksje prissatt til 14 amerikanske dollar.

Det betyr at United vil tjene i overkant av 233 millioner dollar når de 10 prosentene av klubbens aksjer er solgt.

Prisen kappet

Summen er langt lavere enn det Glazer-familien, klubbens eiere, hadde håpet på. Før aksjeprisen ble kappet, satset de på å få mellom 16 og 20 dollar per aksje.

I beste fall ville det innbrakt 320 millioner dollar.

Til tross for at verdsettingen av klubben ble lavere enn håpet, er den fortsatt verdens mest verdifulle sportsklubb med en verdi på 2,3 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Det er langt foran Real Madrid (1,88) og New York Yankees (1,85) under på listen.

Lite innsyn

Prisen på aksjene skal ha blitt nedjustert etter negative reaksjoner fra investorer. Å kjøpe United-aksjer beskrives som en investering med stor risiko og få muligheter.

Aksjene som ligger for salg er A-aksjer, noe som kun er verdt en tiendedel av B-aksjene. Det vil si at Glazer-familien fortsatt vil sitte på nesten 99 prosent av makten i klubben, og slik sett gi nye investorer ubetydelig innflytelse.

I tillegg drar Glazer-familien nytte av en amerikansk reform, som gir såkalte ”Emerging Growth”-selskaper muligheten til å holde kortene tettere til brystet sammenlignet med andre børsnoterte selskaper. Denne muligheten vedvarer i fem år.

Eierne ga først uttrykk for at midlene fra børsnoteringen utelukkende ville gå til nedbetaling av gjeld, som er på 660 millioner dollar.

Senere tverrvendte de. Halvparten vil gå direkte til eierne, mens den resterende halvparten vil gå til klubben. Snuoperasjonen skal ha gjort interessen fra investorene mer lunken, da mindre investering i klubben gjør mulighetene for verdiøkning mindre.

Investorer kritiske

— Jeg kaller dette sønnen til Facebook, sier David Menlow, sjef for rea search-firmaet IPOfinancial.com, til The Guardian (http://www.guardian.co.uk/football/2012/aug/10/manchester-united-share-price-exchange). Han sikter til det forrige store selskapet som gikk på børsen. Det gikk langt under forventning.

— Sportsselskaper har et følelsesmessig element ved seg, men når investorene får tenkt seg om tenker de ”vil jeg virkelig eie en del av dette?”, sier han videre.

Børsnoteringen er blitt kritisert i flere kretser. Finanseksperter har uttalt at å kjøpe aksjene til prisen som har vært nevnt er svært dårlig forretning, mens supportere er i harnisk over at Glazer-familien selv vil ta halvparten av midlene.

Manchester United Supporter Trust (MUST), en supporterorganisasjon som er sterke motstandere av dagens eiere, oppfordret forrige uke igjen supportere til å gå til aksjon mot Glazer-familiens nyeste krumspring.