Lørdag er det klart for den nest siste etappen av årets Tour de France, og det er helt klart at løpet når sitt klimaks på fjelltoppen Alpe d'Huez.

Det legendariske fjellet med 21 hårnålssvinger på vei mot toppen og målstreken har en svært fremtredende plass i internasjonal sykkelsport, og det er ingen hemmelighet at det er denne etappen klatrerne helst vil vinne. Det kan fort gi legendestatus.

Følg dagens etappe direkte her

Selv om det er en tøff vei til topps på dette fjellet, er det likevel ikke vanskelighetsgraden på klatringen som har skapt mytene om dette fjellet.

— Det er jo snakk om et lite og hyggelig fjell, og de aller fleste turister kan kjøre over det uten å få hjerteproblemer, sier Brian Holm, sportsdirektøren i Etixx-Quick Step-laget.

Han får støtte av Trek-sjef Brian Andersen, som heller ikke mener det er noen grunn til at Alpe d'Huez skal ses på med spesiell ærefrykt.

— Nei, dette er ikke et av de fjellene man frykter. Det er andre fjell i Touren som er mye mer krevende. Ta, for eksempel, Mont Ventoux. Det er langt hardere enn turen opp til Alpe d'Huez, sier Andersen.

Følg dagens etappe direkte her

På vei mot mål lørdag skal rytterne over fjellet Col de la Croix de Fer. Det er utenfor kategoriseringen og betraktelig tøffere enn avslutningen på etappen mot legendariske Alpe d'Huez. De aller fleste anser denne fjellpasseringen som mye hardere å forsere enn veien med de 21 hårnålssvingene.

— Det som gjør at avslutningen opp til Alpe d'Huez spesiell hard, er alle fjellene rytterne skal over før de kommer til avslutningen, mener Brian Holm.

Det er andre ting enn hardhetsgraden og vanskelighetene som har gjort Alpe d'Huez til den legendariske fjelltoppen den har blitt i Touren. Det skjer så mye utenom selve rittet der oppe.

— Det er lett å komme seg opp på denne toppen, og det er alltid et menneskehav der oppe. Mange av tilskuerne er også temmelig fulle. Arrangørene har også vært flinke til å lage en historie rundt dette fjellet. Blant annet har alle vinnerne fått skrevet inn sine navn i svingene på veien opp, forteller Holm.

Forrige gang en etappe ble avsluttet på dette fjellet i Alpene var i 2013, og da gikk seieren til franskmannen Christophe Riblon.

(©NTB)