Onsdag sendte SVT dopingdokumentaren «Blodracet 2».

Der ble det kastet et mistenkelighetens slør over Anders Aukland og flere utøvere som gikk på 2000-tallet. Programmet hadde fått tilgang til en stor samling blodverdier. Disse verdiene, sammen med eksperters meninger om disse, var en sentral del av programmet.

Idrettsforbundet (NIF), ved idrettspresident Børre Rognlien, reagerer kraftig på dokumentaren.

I en pressemelding fredag går NIF knallhardt ut mot dokumentaren.

Aktuelt å ta saken videre

NIF stiller spørsmål ved dokumentarskaperne, Det internasjonale skiforbundet (FIS) og ekspertene som deltar i dokumentaren.

— Det er på bakgrunn av at svensk TV for andre gang på kort tid bryter med det vi mener er spillereglene med hensyn til europeisk lovgivning. Vi har også en utøverkomité som er veldig opptatt av disse tingene, og som er representert i vårt styre. Dette er en felles reaksjon fra oss, sier Rognlien til Aftenposten.no.

Rognlien kaller dokumentaren for uakseptabel.

- Hvordan vil dere da ta dette videre?

— Det får vi vurdere. Vi har konsentert oss om å få ut meldingen, så får vi vurdere etter hvert. Det er også et spørsmål om andre land som er involvert i dokumentaren også vil reagere, sier Rognlien.

NIF har foreløpig ikke vært i kontakt med andre aktuelle lands idrettsforbund.

— Vi reagerer veldig sterkt på at de kan bruke slik informasjon til å lage underholdning. Dette er medisisnke opplysninger om utøvere, og de har krav på rettsikkerhet som alle andre i samfunnet, sier Kjartan Haugen, leder av Olympiatoppens utøverkomité, til Aftenposten.no.

Han fortsetter:

— Utøverne blir satt i en veldig vanskelig situasjon. De prøver å være åpne, men det har ikke ført frem. Da de prøver å være restriktive, fører heller ikke det frem, de blir ikke trodd. Det er frustrerende for de involverte. Vi ønsker å være åpne, men det blir vanskelig i denne situasjonen.

Han sier at det er aktuelt å ta saken videre.

— Det viktigste er å få gitt klart uttrykk for hva vi mener. Men vi jobber med juridisk enhet i NIF, og vurderer å gå videre med det. Finner vi noe, oppfordrer vi NIf til å gjøre det. Men det er steg to, sier Haugen.

- Sensitiv personinformasjon

I uttalelsen fra NIF kommer det krystallklart frem at idrettsledelsen mener dokumentaren er brudd på utøveres rettssikkerhet.

— Internasjonal langrenn hadde en stor utfordring med høye blodverdier på 2000-tallet. Det internasjonale skiforbundet (FIS) etablerte derfor et kontrollregime som fører oppsyn med utøvernes blodverdier over flere år for å avdekke uforklarlige endringer og nivåer. Dette er viktig for idretten, men det er også sensitiv personinformasjon. Personopplysninger kan bare samles inn for bestemte og legitime formål, og den videre behandling av opplysningene må være i tråd med det opprinnelige formålet, heter det i uttalelsen.

Det står videre:

— Personopplysningene skal heller ikke utleveres til andre uten at det foreligger samtykke eller et annet rettslig grunnlag for utlevering. De som oppbevarer personopplysninger må sikre opplysningene mot uautorisert tilgang, endring, ødeleggelse og spredning.

NIF stiller følgende spørsmål overfor FIS:

  • Har FIS utlevert personsensitive opplysninger til tredjepart uten forutgående samtykke?

  • Hvordan har FIS beskyttet sine utøverdata for bruk utenfor formålet med registreringen?

  • Hvilke betingelser til sikring av personvernet var knyttet til en eventuell utlevering av opplysningene?

Til ekspertene i dokumentaren, stiller Norges høyeste idrettsorganisasjon følgende spørsmål:

  • Hvordan forsvarer disse autoritetene sin opptreden og rolle i å offentliggjøre slike taushetsbelagte opplysninger?

NIF spør seg blant annet om dokumentaren er brudd på norsk og svensk lov:

  • NIF stiller seg spørrende til at programskaperne kan mistenkeliggjøre identifiserte personer og deres sensitive personopplysninger overfor offentligheten.

  • NIF stiller seg også tvilende til etikken i å intervjue uforberedte utøvere og presentere sensitiv personinformasjon som utgangspunkt for å kreve kommentarer.

  • Er dette, utover det rent presseetiske, et brudd på norsk og svensk lovgiving?

— NIF støtter fullt ut den kompromissløse kampen mot dem som doper seg, og mener man må ha en åpen og konstruktiv debatt om antidopingarbeidet. Imidlertid kan NIF ikke akseptere at ansvarlige organisasjoner, anerkjente vitenskapsmenn og seriøse mediehus bryter lovverk, kompromitterer utøvernes rettssikkerhet og den alminnelige rettsfølelsen under dekke av å ha et ideelt formål, avslutter Børre Rognlien.