VM-JUBEL: Bosniske fans feirer seier mot Litauen og plass i nasjonens første verdensmesterskap. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis
Edin Džeko (midten) og Bosnia er klare for VM. Foto: Mindaugas Kulbis/Ap
STRAFFESCORING: Ciprian Andrei Marica sender Romania i ledelsen mot Estland. Seieren sikret rumenerne en plass i playoff til VM. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel
TAKK FOR STØTTEN: De russiske spillerne takker de tilreisende supporterne for støtten etter at laget sikret direkte avansement til Brasil-VM med uavgjort borte mot Aserbajdsjan. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

England «måtte» vinne hjemme mot Polen for å sikre seg gruppeseieren i gruppe H. Næremste utfordrer Ukraina hadde enkel match borte mot San Marino, og nærmest tre poeng i lomme før avspark tirsdag kveld.

Dermed var det seier som gjaldt for England mot den samme nasjonen som snøt de for VM-plassen for 40 år siden da Polens keeper Jan Tomaszewski stjal showet på Wembley og sørget for at Polen, og ikke England, gikk til VM i Vest-Tyskland i 1974. England slet i starten og kom ikke til de helt store sjanene. Når de etterhvert klarte å skape sjanser var de enten uheldige eller udyktige. Men så sto Wayne Rooney frem etter 40 minutters spill og stanget inn 1-0, uten sitt velkjente pannebånd, og sendte England tilbake i føringen i gruppe H. Før dette hadde Ukraina rukket å gå opp i 3-0 borte mot San Marino.

Etter målet bølget kampen frem og tilbake og Polen var farlig frempå flere ganger, først og fremst ved stjernespiss Robert Lewandowski, men England holdt unna. Først to minutter før full tid kom avgjørelsen. Kaptein Steven Gerrard kranglet seg gjennom det polske forsvaret og satte inn 2-0, og da kunne både spillere og fans juble for en plass i Brasil-VM neste sommer.

Historiske Bosnia

15. oktober 2013 er nok en dato Vedad Ibisevic aldri glemmer. Med sin scoring mot Litauen i kveld, sikret Stuttgart-spissen Bosnia en plass i sitt første mesterskap noensinne. Samtidig sikret han seg evig status som nasjonalhelt.

Bosnia lå likt med Hellas før kveldens kamper, men ledet klart på målforskjell. Dermed ville tre poeng sikre plassen i Brasil sommeren 2014. Men gruppelederne slet med å få hull på byllen, samtidig som Hellas oppskriftsmessig tok ledelsen hjemme mot Liechtenstein. Skulle laget, som har misset VM og EM på målstreken de siste fire årene, igjen måtte ut i playoff?

Da dukket Ibisevic opp. 68 minutter ut i kampen, og etter et enormt press fra bortelaget, dukket spissen på og satte breisiden til på et innlegg fra lagets stjernespiller Edin Dzeko. Litauen var frempå ved noen få anledninger, men bortelaget holdt unna ut kampen. Dermed kunne Bosnia juble for gruppeseier og VM-billett. Hellas må ut i playoff.

Skuffende uavgjort sikret VM-plass

Et annet lag som er klart for Brasil er Russland. Laget ledet gruppe F med tre poeng på Portugal og møtte rimelig enkel motstand i Aserbajdsjan borte i siste runde. Og russerne tok tidlig ledelsen ved kaptein Roman Shirokov. Ledelsen holdt nesten ut kampen. På overtid utlignet Vagif Javadov og sikret hjemmelaget et overraskende poeng. Og selv og Russland nok ikke er strålende fornøyd med uavgjort i Baku, kan de juble over direkte avansement til Brasil.

Gruppetoer Portgual slo Luxemburg 3-0 og er klare for playoff.

Storseier hjalp lite

Dagens kanskje mest skuffede gjeng er våre naboer i sør. Danmark gjorde det de kunne for å holde VM-drømmen i live med storseier over tabelljumboen Malta i gruppe B. Danskene ledet hele 4-0 til pause, og økte til 6-0 i andre omgang. Det holdt til andreplass, men ikke til playoffplass. Med 16 poeng er Danmark kvalifiseringsspillets dårligste toer, og dermed faller de utenfor playoff-spillet.

Spenningen rundt de siste playoffplassene var knyttet til Gruppene B, D og E. Mens Danmark fikk den sure andreplassen, kunne både Romania og Island feire sine andreplasser i henholdsvis gruppene D og E. Romania sikret plassen foran Tyrkia med seier borte mot Estland mens tyrkerne tapte hjemme mot gruppens suverene ener, Nederland.

Island sikret plassen med uavgjort mot Norge samtidig som Slovenia tapte borte mot gruppevinner Sveits.

I den siste gruppen, holdt Spania og Frankrike på de tidligere plassene. Før kampene ledet Spania med tre poeng på naboene i nord-øst, og med rimelig enkle seiere til begge lag mot henholdsvis Georgia og Finland. Dermed er Spania direkte kvalifisert, mens Frankrike må ut i playoff.

I gruppene A og C var plassene allerede klare før tirsdagens kamper.

Belgia og Tyskland er klare for VM-spill, mens Sverige og Kroatia må ut i playoff.

Dette er seedingen:

De åtte gruppetoerne som skal ut i omspill, er dermed Kroatia, Sverige, Romania, Island, Portugal, Hellas, Ukraina og Frankrike.

De seedede lagene i playoff er Portugal, Hellas, Ukraina og Kroatia. Frankrike, Sverige, Romania og Island er de useedede. Motstanderne trekkes den 21. oktober, mens kampene spilles 15. og 19. november.

Alle gruppevinnerne er direkte kvalifisert, mens de åtte beste toerlagene får spille playoff. Det dårligste toerlaget får dermed ikke denne muligheten. Da den ene gruppen har ett lag mindre i gruppen strykes dermed poengene toerlagene har fått fra kampene mot puljens jumbolag.