Førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU Arve Hjelseth. Foto: Adresseavisen

Rosenborgs supporterklubb, Kjernens, tilrop mot Moldes Magne Hoseth søndag har fått flere til å steile.

Blant annet kom det direkte nedsettende uttrykk om Magne Hoseth selv, og publikum omtalte også Hoseths mor i svært negative ordelag.

– Bortsett fra hetsen av moren til en spiller, som nok mange vil mene er over streken, tenker jeg at det er omtrent som vanlig for denne typen oppgjør. Det må man gjerne beklage, men det er sånn fotball er, og fjerner du lidenskap og kollektive verbale svingslag, fjerner du for mange også engasjementet og interessen, sier Hjelseth om hetsen av Magne Hoseth i søndagens kamp mellom RBK og Molde på Lerkendal.

Hjelseth er sosiolog ved NTNU , og ekspert på supporterkultur. Han sier at det skapes et voldsomt uttrykksbehov på fotballkamper, og at ett av disse er verbal aggresjon.

– Fotball er tilhørighet, adrenalin, ekstatisk glede, og irritasjon over dårlige dommeravgjørelser og stang-ut. På trykk i avisen ser jo det som synges både pubertalt og til dels direkte motbydelig ut, men det foregår altså i en atmosfære av intenst engasjement. Det koker i hodet, og hvis fotball ikke får det til å koke i hodet blir spillet for mange faktisk ganske så hendelsesløst og kjedelig, sier han, og påpeker samtidig at den norske supporterkulturen er snillere enn i de fleste andre land.

(Artikkelen fortsetter)

<i>— Vi har et rivaliseringsforhold</i> VIDEO: Talsperson for Kjernen, Kenneth Kjelsnes om kampen og atmosfæren på søndag.

Se intervjuet med Moldes supporterleder Eva Brit Mauseth her!

— Ekkel atmosfære på Lerkendal