– Jeg er sjokkert! Dette er en forbigåelse, sier TV 2-ekspert Bent Svele etter at Katrine Lunde ble vraket fra VM-troppen i håndball.

Thorir Hergeirsson har servert overraskelser før, men aldri som denne. Det var nærmest vantro i lokalene til hovedsponsoren i Oslo da VM-troppen ble offentliggjort. En av dem som sto med hevede øyenbryn var tidligere landslagskaptein og TV 2-ekspert Bent Svele.

– Dette er en forbigåelse som er vanskelig å skjønne. Lunde har riktignok vært litt variabel i høst, men det har også de to andre. Når Thorir sier det er en sammensatt problemstilling, får det meg til å lure på om det kan være noe annet enn det sportslige som ligger bak. Andre komponenter? For meg er den eneste komponenten 40x20 meter og en hall i desember.

– Hva taper Norge på vrakingen av Lunde?

– Mye respekt hos motstanderne. Jeg tipper at lagvenninnene i Rostov ikke hadde gledet seg til å møte Lunde i VM. Nå slipper de det. Lunde har en annen standing hos motstanderne enn de to andre, sier Svele.

Ja til å være reserve

Det lyktes ikke Aftenposten å komme i kontakt med Katrine Lunde, men til NTB sa hun dette:

— Jeg er veldig, veldig skuffet, og det er tungt nå. Dette er nok noe av det tøffeste jeg har opplevd i min håndballkarrière. Jeg fikk beskjeden i går (mandag kveld). Dersom det skjer noe med de to andre keeperne, er jeg klar til å steppe inn. Jeg er jo nå reserve, legger hun til.

Til Aftenposten sier Hergeirsson dette om vurderingen:

– Det er tøft å måtte velge mellom tre så gode spillere.

– Var det keepertrener Mats Olsson som tok valget?

– Laguttaket er mitt ansvar. Det er jeg som stiller spørsmål og ber om usminkede svar. Det er en samlet vurdering som gjør at Kari (Aalvik Grimsbø) og Silje (Solberg) ble valgt. Men Katrine er klar til å steppe inn om det blir behov for henne.

– Og hun er aktuell for OL?

– Ja. Vi får et meget spennende team frem mot Rio. Katrine har hatt fin fremgang i høst. Det er bare åtte måneder siden hun fødte – uten at det er hovedgrunnen til at hun ikke kom med. Hun er på god vei tilbake, sier Hergeirsson.

Den lille overraskelsen var uttaket av strekspiller Vilde Mortensen Ingstad fra Oppsal, mens den store var Marta Tomac – datter av "trønderkroaten", assistenttrener Zeljko Tomac på herrelandslaget.