Onsdag kveld skjer det Liverpool-fansen har ventet lenge på.

Endelig skal de røde spille en finale i Europa, og selv om det dreier som Europa League er supporterne heltente på å se Jürgen Klopps gutter plukke opp et trofé.

Men finalen mot Sevilla i Basel handler ikke bare om trofeet, men også om retten til videre spill i Europa neste år. Vinneren av onsdagens kamp får direktebillett til neste sesongs Champions League.

— Handler om trofeet

Dermed står det også mange, mange millioner på spill for begge lag. Sevilla endte på 7. plass i La Liga denne sesongen, mens Liverpool måtte ta til takke med 8. plassen. Dermed er begge avhengige av seier for å spille i Europa neste sesong.

Det mener James Milner ikke bør være tema for Liverpool-spillerne før kveldens kamp:

foto
Jordan Henderson, Lucas Leiva, Martin Skrtel og resten av Liverpool virket å være i godt humør på tirsdagens trening. Spillerne er nok dog veldig klar over betydningen av onsdagens finale. Foto: Dylan Martinez/Reuters

— Det handler om å vinne trofeet. Selvfølgelig er Champions League en fin bonus, og det er der klubben til slutt ønsker å være. Men jeg er desperat etter å plusse et trofé til på listen over det som er vunnet i denne klubben, sier Liverpool-spiller James Milner ifølge Liverpool Echo.

Disse summene står på spill

Men tallene for Champions League-spill kan gi vann i munnen på enhver klubbeier:

Alle som når gruppespillet i Champions League får 12 millioner euro (110 millioner kroner) av UEFA. I tillegg kommer prestasjonsbonuser for seire og for å ta seg videre i turneringen.

Lars Tjærnås om Klopp:

Samtidig skal en pott på 482 millioner euro fordeles over tre år til lagene i Champions League, basert på UEFAs tv-inntekter som blir fordelt basert på hvilken liga laget kommer fra og hvor mange kamper de har spilt i turneringen. Engelske klubber vil få mest inn fra denne potten.

Vinner en engelsk klubb Champions League, stikker klubben av med 100 millioner euro i premiepenger totalt (over én milliard kroner).

Skulle Liverpool tape vil de altså garantert miste flere hundre millioner kroner i inntekter fra spill i Mesterligaen. Samtidig vil et lag i Champions League ha en sterkere posisjon på spillermarkedet.

— Definerer Liverpools sesong

Liverpool-legende Steven Gerrard menerr kveldens finale er viktigere enn mange tror:

— Vinner man vil det bli et helt vanvittig trøkk rundt klubben og i byen. Spillerne og supporterne vil allerede telle ned til sesongoppkjøringen, og det store samtaleemnet vil bli hva Klopp kan gjøre videre med dette laget - å konkurrere om ligatittelen, skriver Gerrard i sin spalte i The Telegraph.

foto
Steven Gerrard vet hva det vil si å spille i finaler i Europa for Liverpool. Foto: Andrew Yates/Reuters

Samtidig legger han til hva konsekvensene av et tap vil være:— Det vil ha en innvirkning på kvaliteten på spillerne Klopp kan hente foran neste sesong. Det vil spille inn på klubbens inntekter og moralen i stallen. Denne kampen føles som om den definerer sesongen for Liverpool, skriver Gerrard, som selv har vært med på både minneverdige seiere og fortvilende nederlag i Liverpool-drakten.

— Champions League har ikke påvirking på spillerne Liverpool henter

For Liverpool er det Europa League som er den store oppturen denne sesongen. Åttende plass i hjemlig liga og tap i Ligacupfinalen mot Manchester City, gjør at Jürgen Klopp vet at denne kampen betyr mye for supporterne.

Angående plassen i Champions League, sier Klopp til Liverpool Echo at spillerne han henter inn ikke avhenger av plass i Europas gjeveste turnering.

— Hvis en spiller sier til meg at han ikke vil spille for Liverpool fordi vi ikke er i Champions League, ville jeg lagt på røret. Forhåpentligvis slipper vi å snakke om penger rundt nye spillere. Ikke fordi det ikke dreier seg som store summer, men fordi når vi henter en spiller er det på grunn av at vi tror han passer inn hos oss. Ikke fordi han er dyr eller billig, sier Klopp til avisen.

foto
Jürgen Klopp med noen formanende ord til James Milner under tirsdagens trening. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters

— Klubben står bak det. Ingen her har sagt til meg at det at vi ikke er i Champions League vil påvirke noe som helst, sier Klopp.

Ifølge Liverpool Echo skal Klopps tidligere elev i Dortmund, Mario Götze, være Merseyside-klubbens største transfermål, og avisen skriver at klubben håper på en avtale rund 20 millioner pund.

Klopp med fire finaletap på rad

Selv har Klopp tapt de fire siste finalene som trener. To tyske cupfinaler samt en Champions League-finale med Dortmund, samt tapet for City i Ligacupen.

— Ofte har jeg vært i en finale mot et lag som er veldig mye bedre. Ofte har vi overprestert fram til finalen og møtt et bedre lag hvor vi har tenkt «dette kommer til å bli vanskelig».

— Sevilla er et godt lag, men forskjellen er ikke så stor på oss. Hvis vi spiller på vårt beste, er det vanskelig for alle lag å spille mot oss, og hvert fall å slå oss. Jeg er ikke sikker på om jeg er vinner, men jeg ønsker å vinne, sa Klopp på en pressekonferanse tirsdag ifølge The Guardian.

Sevilla kan vinne for tredje år på rad

Sevilla kan bli den første klubben i europaligaens historie til å vinne turneringen tre strake år. Siden europaligaen startet i 1971 (UEFA-Cupen fram til 2009), har ingen lag klart å vinne turneringen mer enn to år på rad.

– Vi kan endre historien og få våre navn skrevet i konkurransens historiebøker. Alle mine spillere har spesiell karakteristikk, og vi trenger alt det beste fra dem mot Liverpool. Vi trenger å ha det samme som Liverpool har. Vi må finne vår balanse, og vi må holde våre følelser i sjakk sa Sevilla-trener Unai Emery på pressekonferansen tirsdag ifølge NTB.

Liverpool-Sevilla har avspark klokka 20.45 onsdag kveld, og vises på Max. Du kan også følge kampen direkte i vårt livesenter.