Da Russland invaderte og tok kontroll over Krim-halvøya i februar 2014, gikk områdets tre fotballklubber en usikker fremtid i møte.

Spørsmålet var hvilket fotballforbund klubbene skulle høre til, det ukrainske eller det russiske?

Klubbene fra Sevastopol og Simferopol fullførte sesongen i det ukrainske ligasystemet, men spilte kampene siden utenfor Krim-halvøya på grunn av sikkerhetshensyn. Etter sesongen ble imidlertid alle de tre klubbene oppløst.

Til Russland

Like etterpå fikk klubbene TSK Simferopol, SKChF Sevastopol and Zhemchuzhina Yalta tatt opp i russisk 3. divisjon, der de skulle få spille i den sørlige regionen. Klubbene har allerede spilt kamper i den russiske cupen.

Dette skapte store reaksjoner i Ukraina. Deres fotballforbund følte at russerne hadde stjålet tre av deres klubber.

Dermed klaget ukrainerne saken inn til det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Fredag presenterte UEFA sitt syn på saken i en pressmelding.

— UEFAs krisepanel har i dag bestemt at enhver fotballkamp spilt av en klubb fra Krim i en turnering organisert av det russiske fotballforbundet ikke vil bli anerkjent av UEFA inntil videre, het det.

Bekymret for å miste VM

Ifølge CNN står det i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) sitt regelverk at begge forbundene må godta det dersom en klubb skal endre forbundtilhørighet.

I Russland har blant annet Evgeny Giner, klubbpresident i storklubben CSKA Moskva, bekymret seg over hvilke sanksjoner UEFA og FIFA kan pålegge russisk fotball som følge av overtagelsen av Krim-lagene.

Giner skal ha uttrykt bekymring for at russiske lag vil nektes deltagelse i Champions League, og at landet vil miste fotball-VM, som etter planen skal arrangeres i Russland i 2018.