Islands EM-eventyr fortsetter. Ikke bare tok de seg videre fra gruppespillet — mandag ble fotballstormakten England sendt på hodet ut av mesterskapet, og blåtrøyene er i kvartfinalen.

Fotballfeberen herjer på den lille øya med drøyt 320 000 innbyggere.

Harde tak i England dagen derpå:

Mange har også tatt turen til Frankrike for å følge det som er historiens beste prestasjon av det islandske landslaget. Og så engasjerte og så støttende til laget sitt er de at et helt Fotball-Europa lar seg imponere.

GÅSEHUD-ØYEBLIKK: Island-spillerne feiret med fansen i et taktfast heiarop. Foto: AP

— De skremmer tv-seerne

Mandag stilnet også de islandske supporterne de engelske med det som har blitt deres karakteristiske heiarop fra tribunen: En slags trampeklapp istemt med det som kan beskrives som en slags viking-lyd. Etter seieren mandag feiret spillerne sammen med den tilreiste fansen, noe flere på sosiale medier omtaler som et gåsehud-øyeblikk.

Britiske The Independent har tidligere i mesterskapet omtalt dette slik:

«Island-fansen «skremmer» tv-seerne med perfekt synkronisert heiing.»

Også amerikanerne har bitt seg merke i feiringen:

«Tusenvis av Island-fans' viking-feiring vil gjøre deg målløs», skriver USA Today.

Islandske Morgunbladid skriver at klappen faktisk er lånt fra Skottland. Ifølge avisa er inspirasjonen hentet fra supporterne til klubben Motherwell. Fansen ble så fascinert av dette og bestemte seg for å ta i bruk dette.

10 av 23 islandske EM-helter har spilt eller spiller i Norge:

Viser lidenskap

— Det er veldig unisont og taktfast, og styres av to eller tre som sitter flere steder i gruppa. Det er fryktinngytende når de setter i gang, sier tidligere Brann- og Lyn- trener Teitur Thordarsson til Aftenposten.

— Og det er jo viking-innstillingen som har tatt dem så langt i dette mesterskapet, sier Thordarsson.

Også Rosenborg-profilen Matthias Vilhjalmsson har fått med seg Island-supporternes heiing fra sidelinjen. Han mener dette nevnte ropet er relativt nytt.

— Jeg synes det er veldig kult, og det samler supporterne og spillerne. Det er kult å vise lidenskap på den måten de gjør, sier Vilhjalmsson.

Rosenborg fikk i fjor oppmerksomhet verden rundt for sitt «Shalala»-rop sammen med fansen etter kamp. Men Vilhjalmsson bedyrer at han ikke er redd for at islendingene skal ta over showet.

ROSENBORG-ESS: Matthias Vilhjalmsson. Foto: NTB Scanpix

Les også:

— Nei, nei, det er jeg ikke redd for. Det er vår låt, flirer Vilhjalmsson.

Vil du lese mer om Island og EM?

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: