HØNEFOSS: Vålerenga kjempet seg til tre poeng i Hønefoss, men Kjetil Rekdal var ikke i skyene over sitt lags prestasjon.

— Vi har ufattelig mye å lære. Vi må skryte av motstanderen, men vi klarer å komme til så utrolig mange avslutninger og innlegg. Men på slutten av kampen spiller vi på oss mange balltap, som gjør at kampen lever helt inn, sier Rekdal til TV2 etter kampen.

- Berre er en fantastisk personlighet

Til tross for et tidlig rødt kort for Hønefoss stod 1-1 da Morten Berre kom inn etter 55 minutter. Seks minutter senere scoret 38-åringen.

— Tidspunktet jeg kom inn på var veldig gunstig. Vi kjørte kampen totalt, og var 11 mot 10. Det handlet bare om å være konsentrert og sette sjansene, sier Berre.

Rekdal forteller at det var planlagt at veteranen skulle komme inn mot slutten.

— Morten er en fantastisk personlighet. Han var dritforbannet når han ikke startet mot Viking sist, og jeg tror ikke han var blid i dag heller. Men vi hadde det klart for oss at han skulle komme inn i dag, og det var ikke overraskende at han scoret, sier Vålerenga-sjefen.

Tidlig utvisning

Hønefoss måtte gjøre en endring på stopperplass før denne kampen, siden Kristjan Ørn Sigurdsson skulle sone for tre gule kort. Erstatteren Pål Erik Ulvestad virket usikker og nølende fra første situasjon, men at han bare skulle få 5 minutter på banen, var ingen forberedt på.

Det var i en løpsduell med Torgeir Børven det skulle gå galt for HBK-stopperen. Børven var rett og slett for rask for Ulvestad, som like utenfor straffefeltet dro så mye i trøya til VIF-spilleren at dommeren dro frem det røde kortet.

Det ble musestille på tribunen og også på banen var det langt mellom protestene.

Frisparket skulle ukens mest omtalte VIF-spiller ta seg av. Mohammed Fellah dundret ballen knallhardt på innsiden av den lengst stolpen og ut. Det hadde nok smakt godt med en tidlig scoring for den Strømsgodset-aktuelle Fellah.

Kanonade fra Vålerenga

Hjemmelaget var i sjokk og skulle komme til å gi bort bøttevis med store sjanser til gjestene.

Vålerenga rullet like etter opp fint på kanten, og på bakerste stolpe sto Torgeir Børven klar til å omsette innlegget i mål. Men headingen gikk like utenfor stolpen.

Deretter spilte Fellah frem Zajic til en meget god skuddmulighet fra sekstenmeterstreken, men Hønefoss-keeper Clark fikk avslutningen rett i fanget.

Like etter fosset Lecjaks frem på venstrekanten og serverte Børven en stor sjanse han ikke visste å utnytte.

Midt inne i den totale VIF-dominansen løp Riski fra Simon Larsen, og rundet likegodt en utrusende Gudmund Kongshavn på kjøpet. Men da ballen skulle settes i det åpne målet, sviktet koordinasjonen hos finnen, og avslutningen gikk utenfor. Riski skulle senere skape mer trøbbel for Oslo-laget.

Slo leir

Det hadde dog vært blodig urettferdig med ledelse for vertene der.

VIF hadde nå nærmest slått leir inne på hjemmelagets halvdel, og det var bare unntaksvis Hønefoss klarte å true Kongshavns territorium.

Gang på gang spilte Vålerenga seg til gode scoringsmuligheter, og det ble da variert mellom nøyaktige innlegg fra kantene og skarpe skudd fra distanse.

En forrykende første halvtime på AKA Arena, hvor det bare var små marginer som skilte gjestene fra en klar ledelse i målprotokollen.

Endelig uttelling

Så satt den til slutt for Vålerenga.

Etter en langvarig kanonade mot Hønefoss-målet, lyktes til slutt innbytter Jan Gunnar Solli å få ballen over streken. Solli kom trekkende på bakerste stolpe og satte inn kampens første scoring etter et hardt og flatt innlegg fra Fredheim Holm som gikk gjennom hele feltet.

Og nå var det bare å vente på ketchupeffekten, for her hadde det jo vært enveiskjøring.

Straffespark Hønefoss

Men så er det ofte slik da, at et lag slapper litt av etter en scoring.

Og få minutter senere var hjemmelagets eneste urokråke der fremme, Riku Riski, igjen på farten. Nå i så stor grad at Simon Larsen endte i en ureglementert duell med finnen, og kampens ikke akkurat arbeidsløse dommer Dag Vidar Hafsås, pekte kontant på straffemerket.

Og hvem andre enn Riski var det ikke da som iskaldt sendte Kongshavn den ene veien og ballen den andre.

Måltavla viste plutselig 1-1!

Kalddusj for Vålerenga, som så ut til å gå mot en komfortabel seier, med ledelse og mot kun ti motspillere på banen.

Energiboost

Og en tilsvarende energiboost for Hønefoss, som til slutt kunne gå til pause med uavgjort mot alle odds.

Etter hvilen hadde vertene fått samlet seg noe under pausepraten i garderoben, for nå var det ikke lenger juniorfotball vi fikk se fra den kanten. Og hvittrøyene våget seg oftere fremover på banen, selv med ti spillere.

Men det var ikke uventet hovedstadslaget som fortsatt sto for mesteparten av spillet, og som presset på for nok et ledermål.

Både Zajic og Calvo sendte avgårde gode skuddforsøk, som fort kunne resultert i scoring.

Måltjuven Berre slo til igjen

Kjetil Rekdal gjorde to bytter et kvarter ut i 2. omg. Morten Berre og Kristoffer Hestad erstattet Fellah og Zajic. Jan Gunnar Solli brukte bare 9 minutter på banen før han sørget for 0-1. Måltjuven Berre trengte bare to.

Diego Calvo raidet høyrekanten, og spilte uselvisk ballen ut til Morten Berre, som strategisk hadde tatt plass umarkert på 12-13 meter. Derfra hadde han ingen problemer med å bredside ballen forbi en utspilt Steve Clark.

Hønefoss hadde ikke mye å svare med nå. Selv om de aldri ga opp håpet om nok en utligning, var det nå begrenset med offensiv kraft i laget.

Men Aleksander Solli skulle få en siste mulighet til å bli helt, på frispark fra 25 meter. Og skuddet var både knallhardt og velplassert det. Problemet var bare at Gudmund Kongshavn imponerende nok hang oppe i hjørnet og slo ballen unna.

På overtid kjørte hjemmelaget frem alle mann, men de klarte ikke å skape det helt store, og fortsatt står Hønefoss kritisk plassert på tabellen, rett over nedrykkstreken.

Vålerenga gjorde en sterk bortekamp, hadde mange muligheter til 1-3 den siste halvtimen, samtidig som de kontrollerte oppgjøret inn til en overbevisende seier.