Sheffield Uniteds beslutning om å la Ched Evans trene med laget har blitt møtt med massiv kritikk. Sheffield Uniteds beslutning om å la Ched Evans trene med laget har blitt møtt med massiv kritikk. Foto: AP

Politikere, kjendiser og idrettsutøvere - «alle» raser mot at denne voldtektsmannen kan returnere til fotballen

Sheffield United i hardt vær.

Den ærverdige engelske klubben Sheffield United går gjennom en tid preget av splittelse. Reaksjonen har nemlig vært blant etter at klubben ble tvunget til å ta en prinsipiell avgjørelse.

Er det greit at en dømt voldtektsmann spiller for laget?

Ched Evans var klubbens stjernespiss, og scoret hele 29 mål for klubben i 2011-12-sesongen. Mens waliseren hamret inn målene den sesongen, stormet det i privatlivet hans. Han ble anklaget for å voldtatt en 19 år gammel jente på et hotellrom i mai 2011.

20. april ble Evans dømt til fem års fengsel. Nå er han ute igjen, etter å ha sonet to og et halv år av dommen.

En måned etter løslatelsen, besluttet Sheffield United at Evans kunne trene med laget igjen. Beslutningen ble bekreftet tirsdag i en pressmelding, der det også ble understreket at klubben ikke har bestemt seg om hvorvidt de vil tilby Evans en ny kontrakt.

Friidrettsstjerne vil fjerne sitt navn fra stadion

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Over 160.000 mennesket har signert en underskriftskampanje som oppfordrer Sheffield United til å ikke signere Evans. Visestatsminister og leder i liberaldemokratene Nick Clegg er blant kritikerne.

— Dersom det var meg, ville jeg ikke tatt ham med. Jeg ville ikke latt ham trene med laget. Fotballstjerner spiller en viktig rolle i samfunnet. De blir sett opp til, sier Clegg til LBC Radio.

Jessica Ennis-Hill, nasjonalhelten som vant gull i syvkamp under London-OL, har en tribune oppkalt etter henne på Sheffield Uniteds hjemmearena Bramall Lane. Nå krever Ennis-Hill at hennes navn blir fjernet fra tribunen, dersom Evans blir tilbudt en kontrakt.

— De som har posisjoner med innflytelse bør respektere rollen de spiller i unge menneskers liv, og sette et godt eksempel. Dersom Evans blir signert av klubben, vil det fullstendig motsi de tankene, sier hun ifølge BBC.

Diskusjonen har også splittet Sheffield United Community Trust, en organisasjon som jobber med å bygge bånd mellom klubben og lokalsamfunnet. Det er ingen kvinnelige støttespillere igjen i organisasjonen, etter at programlederen Charlie Webster og Lindsay Graham trakk seg onsdag. Også sangeren Dave Berry trakk seg i løpet av dagen.

- Jeg angrer på alt som skjedde

Ched Evans har hele tiden hevdet at han er uskyldig. Like før han ble løslatt stilte han til et intervju. Der fortalte han at han angrer på å ha vært utro mot kjæresten Natasha Massey, men at han ikke er en voldtektsmann.

— Jeg angrer på alt som skjedde, og jeg kunne ønske jeg kunne skru klokken tilbake. Jeg er veldig heldig med at min kjæreste Tasha har støttet med. Hun vet at jeg ikke er i stand til voldta noen. Hun har hjulpet meg med å takle det. Jeg vil spille fotball igjen, men jeg er innstilt på å bevise min uskyld, sa Evans ifølge The Mirror.