Champions League-drømmen ble knust for Rosenborg, men laget til Kåre Ingebrigtsen kan fortsatt ta seg til gruppespillet i Europaligaen. Motstanderen blir klar fredag.

Dersom RBK ryker ut også der vil Norge nok en gang stå uten et eneste lag både i gruppespillet av Champions League og Europaligaen. Det samme skjedde også i 2014, 2011 og 2009. – Det var litt tilfeldig at Rosenborg ikke tok seg videre. De hadde det egentlig i lommen. Litt stolpe ut, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

De svake er blitt sterke

Som oversikten vår viser ( se fakta ) var Rosenborg en gjenganger i Champions League-gruppespillet langt ut på 2000-tallet. Men vi må helt tilbake til 2007 sist Norge var representert i verdens gjeveste klubbturnering.

Europaligaen så dagens lys i 2009 da turneringen erstattet det som frem til da het UEFA-cupen. Fire ganger har Norge hatt representanter i gruppespillet, mens de norske klubbene har røket ut i kvalifiseringen tre av årene. Skulle Rosenborg også forsvinne ut vil det være et dystert europacupår sett med norske øyne.

– Det er et ganske komplisert bilde. Men jeg vil trekke frem at det har skjedd store endringer i fotballøkonomien utover på 2000-tallet, sier toppfotballsjefen.

– Ta for eksempel APOEL, laget som slo ut Rosenborg. Kypros var blant de svakeste fotballnasjonene på tidlig 2000-tall, men nå er det kommet inn kapital i klubbene som gjør at APOEL og andre kan hente spillere fra Brasil og så videre. Svakere klubber som ikke var særlig aktuelle har nå god økonomi og kan hente de gode spillerne. Det gjelder ikke bare Kypros, men klubber fra land som Kasakhstan og Hviterussland, sier Semb.

SOLID NESESTYVER: Anders Konradsen og Rosenborg fikk en skikkelig nedtur på Kypros. Nå må de prøve å spille seg inn i Europaligaen i stedet. Foto: NTB scanpix

— Vi taper importkampen

Konkurransebildet har med andre ord endret seg betydelig, påpeker Semb.

– De norske klubbene har ikke penger nok til å importere de beste spillerne utenfra. Man kan riktignok treffe med en og annen afrikaner eller unge spillere, sier toppfotballsjefen.

– Tror du at denne endringen er kommet for å bli?

– Det er vanskelig å si. Men nøkkelen for norsk fotball tror jeg ligger i et enda sterkere fokus på spillerutvikling. Vi ser allerede en økt profesjonalisering i hele den kjeden. Vi taper importkampen, og det må være spillerutvikling vi må konkurrere på. Det ideelle er selvsagt at man er gode på spillerutvikling og samtidig har en så god klubbøkonomi at man kan supplere med gode spillere utenfra, sier Semb.

Nå krysser han fingrene for at RBK tar seg til gruppespillet i Europaligaen.

– Det kan løfte inntrykket noe av det norske europacupåret.