HERR STABÆK: Kan Start ta lærdom av Ingebrigt Steen Jensens målrettete innsats i Stabæk? Foto: Erik Berglund

Aldri tidligere har et norsk lag brukt så mye penger og fått til så pinlig lite. Aldri tidligere har et mannskap med så mange klassespillere vært så dårlig sammen. Aldri tidligere har en klubb med en så bråkjekk leder tatt veien den tunge veien ned.

På en mistrøstig kveld på Ullevaal stadion i går kveld ble varen levert Start og leder Erik Solér.

Den heter Adeccoligaen og innebærer turer til Alta, Ulsteinvik og Trysil.

Lys i mørket

Det høres kanskje litt rart ut når hele det fotballinteresserte sør går inn i kollektiv fotballsorg, men det er likevel verd å minne om det: Nedrykket kan faktisk brukes til noe positivt.

Derfor bør Erik Soler, så fort han får ristet av seg nedrykksbakrusen, ta en telefon til Ingebrigt Steen Jensen i Stabæk. På Nadderud vet de nemlig hvordan man skal reise seg når det ser som verst ut og man kan høre gapskratten fra resten av fotball-Norge.

Blaa gledesrus

På Marienlyst i går jublet de for fullt fortjente sølvmedaljer, bare tre år etter at de ble dyttet ned i den samme kloakken som Start ble i går.

Stabæk-ledelsen med Ingebrigt i spissen fikk sin egen selvgodhet og hovmodet rett i fleisen i 2004. De løftet Champions League-flagget før styremøter, brukte penger de ikke hadde og sa at de skulle lære fotball-Europa bokstaven "Æ".

Så glemte de å få med seg Asker og Bærum på veien ut i den store verden.

Men de brukte magaplasket til selverkjennelse og revitalisering av klubben. Spørsmålet er om det samme vil skje med Start.

100-millionersbom

Historien er litt lik Stabæks. Sigarføringen har vært høy. Erik Solérs ord har vært store.

Men stort har ikke spillet på og utenfor banen vært. Bunnen ble nådd i går da de ble latterliggjort og knust 4-1 av at Lyn-lag som ikke hadde noe annet enn æren å spille for.

Når klubben har greid å bruke 100 millioner kroner (det tredje største budsjettet av alle i eliteserien) og likevel rykker ned, sier det mye om feil som ikke bare er blitt begått av karene med knotter under skoene.

Klimaet i det luftslottet som eier Erik Soler blåste opp da han sa at Start skulle bli en nordisk stormakt, må selvsagt renskes.

Selv om degraderingen gir et kortsiktig inntektstap på rundt 20 millioner kroner neste år, sannsynligvis tap av landslagsspillere som Kristofer Hæstad og Fredrik Strømstad og helt sikkert også mindre interesse hjemme på Sør Arena, kan det hende at man ved å snu hver en krone finner andre verdier i gjenreisingen av klubben.

Som for eksempel å satse på alt det unge og gode som finnes i klubben.

Lovende juniorer

I dag spiller Start cupfinale for juniorer for andre år på rad. Det forteller alt om at det gror godt i Kristiansand.

Et år blant de nest beste kan gjøre sitt til at mange av de unge får en myk start på livet som toppspiller.

Og så kan det jo hende at Erik Solér ved å ta en titt i speilet finner ut at feilene som er blitt begått i år og i fjor ikke skal gjøres om igjen.

Poenget er å gå rett opp igjen i første forsøk.

Første oppgave blir å finne den rette treneren. Der har ikke Start råd til å feile en gang til.