Norge kommer ikke til å søke om å få arrangere VM-kampen i sjakk mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand.

— Det kommer ingen norsk søknad til det internasjonale sjakkforbundet om å få arrangere kampen, sier en skuffet sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til Aftenposten.no.

Beslutningen ble fatttet i dag. Søknadsfristen går ut onsdag.

Har ikke pengene

Norges Sjakkforbund sitter ikke på midler til å legge inn bud på arrangementet og skulle de ha arrangert kampen mellom Anand og Carlsen, må de ha pengesterke støttespillere. Å få tilslag på VM-kampen vil koste mellom 30 og 50 millioner kroner.

— Det er ikke viljen og lysten det står på. Dette er et arrangement som ville vært fantastisk for Norge , sier Aulin-Jansson.

Norges Sjakkforbund har i flere måneder forsøkt å få til en norsk søknad om å få arrangere kampen hvor den norske regjerende mesteren skal spille mot Vishy Ananad. Kampen skal arrangeres i november.

De fikk også det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) til å utsette søknadsfristen fra 30. mars til 30. april i et forsøk på å finne mulige løsninger for finansiering.

— Nå spørs det om FIDE får noen andre søkere til å arrangere kampen, sier Aulin-Jansson.

Ikke overrasket

Sponsorkonsulent og mangeårig sponsorsjef i DnB, Jacob Lund, er ikke overrasket over at det var nok penger til å sende en søknad.

— En sjakkturnering gir liten eksponering for sponsorer. Det er vanskelig å ta med seg kunder og arrangere spesielle eventer i forbindelse med en sjakkturnering. Hvor mange av de lokale sponsorene fra VM i India i fjor husker du? spør Jacob Lund retorisk.

Han jobbet sammen med sjakkforbundet fra sommeren 2012 og et halvt år fremover med å skaffe sponsorer.

- Min erfaring fra den tiden var at det var vanskelig. Markedet for sjakksponsing var tørt, sier Lund til Aftenposten.no.