Andreas Thorkildsen (31) vant lørdag den internasjonale spydkonkurransen i Florø med 84,64 meter. Det er hans første seier siden NM i Byrkjelo 14. august 2011. Internasjonalt har det gått enda litt lenger, her kom den siste seieren i Diamond League-stevne i Stockholm 29. juli 2011. — Jeg har ikke mistet troen på meg selv, for jeg vet hvilke lengder jeg er kapabel til. Men det har vært frustrerende at det er gått så lang tid siden sist jeg hadde en god konkurranse, innrømmer kristiansanderen.

Ha mener vinnerlengden fredag var viktigere enn selve seieren.

— Seieren var en bonus. Jeg fikk en god bekreftelse på at jeg er på rett vei, og nå er det ikke mange detaljer som gjenstår før jeg er der jeg vil være, påpeker han.

Fysisk hevder han å være i like godt slag som da han vant sitt andre OL-gull i 2008. - Det er kun teknikken det står på. Men det hjelper å ha en tøff konkurranse og et godt publikum i ryggen, så mye ligger til rette for at det kan gå enda lenger på Bislett til torsdag, sier han.

Thorkildsen startet fredagens konkurranse heller svakt. Det første kastet på Florø stadion, der han har banerekorden med 90,37 meter, var dødt. Deretter fikk han 76,98 meter, økte til 78,02, før det ble 78,80, 82,18 og vinnerkastet på 84,64 meter i siste omgang. Det var over to og en halv meter bedre enn hans årsbeste fra Dessau.

Polakken Marcin Krukowski ledet lenge, men han var sjanseløs mot den tidligere norske OL- og VM-vinneren mot slutten. Likevel skal polakken ha honnør for 82,32 meter. Han pushet Thorkildsen skikkelig gjennom hele konkurransen.

Bislett Games og lag-EM i Gateshead er det neste for Thorkildsen nå. Der kommer han til å møte tøffere konkurranse enn i Florø, men alt tyder på at han er bedre rustet til å møte de beste, og på Bislett til torsdag er målet å starte på 84 meter, for så å øke på med noen meter.

– Nå er det bare småting som skal til før Andreas kaster over 85 meter. Det er helt klart at han begynner å nærme seg de lengdene vi vil at han skal ligge på. Han må fortsatt jobbe litt med rytmen og timingen i selve kastingen, men det kommer, sa trener Åsmund Martinsen til NTB.

Han filmet og fulgte eleven med argusøyne, og han var veldig fornøyd med det han så.

– Det er liten tvil om at det er konkurranser som dette Andreas trenger nå, der han må jobbe skikkelig. Nå har jeg fått troen på at det kan bli veldig bra på Bislett torsdag, men da må han selvsagt åpne bedre enn på 75-76 meter, sa trener Martinsen.