Tre godt over gjennomsnittet fotballinteresserte journaliststudenter har ringt trenerne, dykket i statistikk og kranglet seg imellom. Nå tror de at de har funnet svaret på hvordan 1. divisjon ender.

Kun 13 poeng skilte play-off-plassene fra nedrykksplassene i 1. divisjon i fjor. Mediehus på mediehus bommet grovt på forhåndstipsene, da Bodø/Glimt og Stabæk sikret eliteseriekontrakt, mens forhåndsfavorittene Fredrikstad og Sandefjord kavet midt på tabellen.

Denne sesongen blir det neppe noe enklere å spå divisjonen.

Martin Rokstad Brøste, Vebjørn S. Bjørkås og Bjørn Vegar Digre har satt seg inn i hvert lags statistikk og spillerstall, og snakket med ledere og trenere i alle lag. De anslår at de har brukt rundt 30-40 timer på å komme frem til sitt tips for hvordan 1. divisjon 2014 ender.

Bjørn Vegar Digre legger ikke skjul på at trioen har hatt problemer med å samkjøre seg til tider.

— Det har vært mange diskusjoner, og vi har hele veien hatt fire-fem forskjellige tabeller samtidig, sier Digre.

Ringerunde

Han og to andre går på journalistikkutdanningen ved Høgskulen i Volda. Derfra har de ringt rundt i landet på jakt etter all den informasjonen de trenger.

— For å kvalitetssikre tipsene våre har vi ringt lokale journalister og supporterledere, forteller Martin Rokstad Brøste.

Hans kollega forteller hva som har vært viktig i evalueringen:

— Det aller viktigste er spillermateriale, om klubbene har forsterket troppen, det er grunnlaget for plasseringen. I tillegg kan for eksempel et trenerskifte spille inn, sier Vebjørn S. Bjørkås.

Tror på TIL

Det er ikke førsteplassen som har vært den største årsaken til tvil for trioen. Tromsø er i deres øyne en klar favoritt.

Disse tre studentene har virkelig lagt seg i selen for å bli kjent med lagene i 1. divisjon. Fra venstre: Martin Brøste, Vebjørn Bjørkås og Bjørn Vegar Digre. Foto: Halvor Njerve

— Tromsø har den soleklart beste troppen. Det er et lag vi tror kunne holdt seg i Tippeligaen, sier Rokstad Brøste.- Det var jo et sjokk at de rykket ned. Nå har de også fått Steinar Nilsen tilbake, selv om han ikke klarte å berge dem i fjor. Nå har de hatt han en hel vinter, og siden de også har beholdt mannskapet ville det vært veldig overraskende om de ikke rykket direkte opp, sier Vebjørn S. Bjørkås.

De tror Hønefoss, Fredrikstad, Sandefjord, Ranheim, Hødd og Hamkam alle potensielt kan sikre seg den andre opprykksplassen, men til slutt har de falt på en gammel storhet.

— Vi har tippet Fredrikstad på den direkte opprykksplassen. Men det blir ekstremt jevnt, og det blir marginer som skiller, sier Vebjørn S. Bjørkås.

Slik blir tabellen i 1. divisjon seende ut, tror studentene:

1. Tromsø

2. Fredrikstad

3. Hønefoss

4. Ranheim

5. Mjøndalen

6. Bryne

7. Hødd

8. Sandefjord

9. HamKam

10. Kristiansund BK

11. Strømmen

12. Bærum

13. Ullensaker/Kisa

14. Tromsdalen

15. Alta

16. Nest-Sotra

Herkan du lese mer om hva studentene har skrevet om hvert enkelt lag.

Dette er vår tippetrio:

Vebjørn S. Bjørkås

Alder: 21 år

Favorittlag: Arsenal, FK Haugesund

Hvilken spiller bør folk se opp for i årets 1. divisjon? Sanel Kapidžic, Mjøndalen

Martin R. Brøste

Alder: 22 år

Favorittlag: Manchester United, Molde FK

Hvilken spiller bør folk se opp for i årets 1. divisjon? Daouda Bamba, Kristiansund

Bjørn Vegar Digre

Alder: 21 år

Favorittlag: AS Roma, SK Brann

Hvilken spiller bør folk se opp for i årets 1. divisjon? William Frantzen, Tromsø