Tapet for Juventus i Champions League-semifinalen forrige uke var et hardt slag for Real Madrid. Nå er det klart at klubben, av mange regnet som verdens største, vil avslutte sesongen uten å ha vunnet et trofé.

Erkerival Barcelona sikret ligagullet i helgen, hvilket betyr at Real Madrid kun spiller for æren i lørdagens hjemmekamp mot Getafe.

Det fører naturligvis til spekulasjoner om at lagets trener Carlo Ancelotti vil gjøre endringer i mannskapet, og gi Martin Ødegaard debuten for klubbens A-lag.

Spiller Ødegaard er det en merkedag i norsk fotballhistorie. Aldri før har en norsk spiller representert én av de to store i spansk fotball, Real Madrid og Barcelona, i en offisiell kamp.

Vi har vært i kontakt med fem spanske journalister som dekker Real Madrid tett. Blant dem hersker det stor uenighet om 16-åringen vil få spilletid i det som er sesongens siste kamp.

Se hva de fem journalistene svarer på to utvalgte Ødegaard-spørsmål nederst i saken.

foto
Carlo Ancelotti lot være å gi Martin Ødegaard debuten mot Almería. Her passerer Ødegaard Ancelotti ved trenerbenken i forkant av kampen. Foto: NTB SCANPIX

Santi Siguero jobber i sportsavisen Marca, som hver dag skriver et titalls sider om Real Madrid. Han avviser at Getafe-kampen er betydningsløs, og går så langt som å si at det ville vært upassende om Ødegaard fikk sjansen.— Jeg ser på det som vanskelig. Sesongen har ikke endt på best mulig vis for Real Madrid, og å gi Ødegaard debuten ville vært en festlighet som jeg, helt ærlig, ikke ser på som passende for en sånn kamp, sier Siguero til Aftenposten, før han utdyper:

— De spillerne som ikke har klart å nå klubbens mål bør stå rakrygget foran Bernabéu (hjemmebanen, journ. anm.). Å gi Ødegaard debuten da ville ikke vært rettferdig mot gutten, selv om jeg skjønner at han selv ivrer etter å debutere. Han er ung og har all verdens tid på seg til å slå rekorder i Real Madrid.

— Alt tyder på at han får debutere

Real Madrid-fansen er naturligvis bortskjemte, etter en historie fullspekket av suksess og glimrende angrepsfotball.

Flere av lagets førstelagsspillere, deriblant Gareth Bale og Iker Casillas, har måttet tåle å bli pepet ut denne sesongen. Det er også uvisst om hovedtrener Carlo Ancelotti, som ledet klubben til Champions League-tittel nummer 10 forrige sesong, fortsatt har tillit blant majoriteten av klubbens supportere.

Uansett vil det neppe være feststemning foran kampen mot lille Getafe.

Sigueros kolleger i Madrid-pressen ser imidlertid ikke på stemningen rundt klubben som ødeleggende for at Ødegaard skal få sin førstelagsdebut på lørdag.

— Alt tyder på at han blir tatt ut i troppen igjen, akkurat som til kampen mot Almería, og at han denne gangen får debutere, sier Carlos Forjanes, journalist i sportsavisen AS.

— Real Madrid har ingenting å spille for, og Ancelotti vil la flere Castilla-spillere få spille, og det er nesten sikkert at Ødegaard blir én av dem, fortsetter Forjanes.

José Luis Sánchez, som jobber i TV-kanalen laSexta, sier at Ødegaard «sannsynligvis» får debuten mot Getafe.

- Tror de kommer til å overtale ham

Ødegaard får trolig vite om han er med i troppen til Getafe-kampen enten fredag eller lørdag morgen. Dersom Ødegaard får spilletid, vil det trolig gi 16-åringen økt motivasjon til å fortsette i Real Madrid neste sesong.

foto
Klubbledelsen i Real Madrid skal ikke ha likt at Zinedine Zidane benket Martin Ødegaard i flere kamper. Her fra kampen mot Barakaldo. Det er usikkert om Martin Ødegaard fortsetter i Zidanes mannskap neste sesong. Foto: Digitalsport

Nettopp den problemstillingen er også svært aktuell i 16-åringens tilfelle.At Real Madrid Castilla ikke klarte å rykke opp, og dermed må fortsette på nivå tre neste sesong, gjør nemlig at Ødegaard kan måtte nøye seg med mer kriging på slitte gressmatter og relativt lavt nivå neste sesong.Et annet alternativ er imidlertid at klubben velger å låne han ut. Også her er de spanske journalistene uenige i hva som vil skje med det norske stjerneskuddet.

Rubén Jiménez, som dekker Real Madrid Castilla for Marca, ser for seg at Ødegaard fortsetter på nivå tre.

— Det er veldig vanskelig å si, men jeg tror de kommer til å overtale ham til å bli i Castilla i den kommende sesongen, sier Jiménez.

Viktig møte neste uke

Flere av journalist-kollegene til Jiménez anser imidlertid et scenario der Ødegaard lånes ut til en La Liga-klubb (toppdivisjonen) som sannsynlig.

Både Carlos Forjanes i AS og Santi Siguero i Marca tror et utlån til en Madrid-klubb i toppdivisjonen er sannsynlig, og begge lanserer Rayo Vallecano og Getafe, to klubber med relativt beskjedne budsjetter, som gode alternativer.

— Det ideelle ville vært en klubb i Madrid, som Getafe eller Rayo Vallecano. For meg virker det ikke godt nok for utviklingen hans å spille én sesong til i Castilla, på tredje nivå i Spania, selv om å fortsette der vil medføre at han er nærmere førstelaget til Real Madrid, sier Siguero.

José Luis Sánchez vil ikke svare på hvor han tror Ødegaard vil spille neste sesong, men LaSexta-journalisten mener å vite at et møte, med Ødegaards fremtid på agendaen, vil finne sted neste uke.

Her er de to spørsmålene vi stilte de spanske journalistene:

1. Tror du Martin Ødegaard debuterer for Real Madrid mot Getafe lørdag?

2. Hvor tror du Martin Ødegaard spiller neste sesong?

Her er hva de svarte:

Alberto Piñero

Journalist i det internasjonale fotballnettstedet goal.com.

1. Jeg er ikke sikker på Martin Ødegaards debut. Det er sant at spillere er ute, som Benzema, Modric, Khedira, Carvajal og Ramos. Ancelotti vil kanskje trenge én spiller for å fylle en tropp på 18 mann.

Jeg er sikker på at spillere som Ronaldo vil spille, og Ancelotti vil ønske å gi minutter til de som ikke spilte så mye denne sesongen, som Jesé, Chicharito, Lucas Silva, Illarramendi og Nacho Fernández. Det er vanskelig å finne en plass til Martin Ødegaard i startoppstillingen eller blant de tre innbytterne.

Det er et mysterium nå, men hvis jeg må velge, går jeg for at han ikke debuterer på lørdag.

2. Det er vanskelig å si noe om fremtiden hans. Han kommer sikkert ikke til å spille for Castilla på nivå tre igjen, men det er også vanskelig å se for seg at han spiller for førstelaget neste sesong, tatt i betraktning at han ikke klarte å lede Castilla eller overbevise Ancelotti om å gi ham debuten.

I tillegg må man huske på hva vi sa for noen måneder siden om førstelagets overgangsplaner. Det virker som at Jesé vil forlate klubben, men Real Madrid har en bedre stall nå enn tidligere, så kanskje de ikke er nødt til å investere tid i Martin Ødegaard, og at de heller foretrekker å signere en annen spiller.

Santi Siguero

Journalist i sportsavisen Marca.

1. - Jeg ser på det som vanskelig. Sesongen har ikke endt på best mulig vis for Real Madrid, og å gi Ødegaard debuten ville vært en festlighet som jeg, helt ærlig, ikke ser på som passende for en sånn kamp. Spillerne som ikke har nådd klubbens mål bør vise seg foran Bernabéu. Å gi Ødegaard debuten ville ikke vært rettferdig mot gutten, selv om jeg skjønner at han ivrer etter å debutere. Han er veldig ung, og han har all verdens tid foran seg til å slå rekorder i Real Madrid.

2. Etter det jeg forstår vil klubben prioritere å låne ham ut til en klubb i La Liga som vil garantere ham spilletid. Det ideelle ville vært en klubb i Madrid, som Getafe eller Rayo Vallecano. For meg virker det ikke godt nok for utviklingen hans å spille én sesong til i Castilla, på tredje nivå i Spania, selv om å fortsette der vil medføre at han er nærmere førstelaget til Real Madrid.

José Luis Sánchez

Journalist i TV-kanalen laSexta.

1. Denne uken vil han trene med førstelaget hver dag, og han kommer sannsynligvis til å få noen minutter mot Getafe.

2. Neste uke vil klubben ha et møte for å avgjøre fremtiden til Ødegaard.

Carlos Forjanes

Journalist i sportsavisen AS.

1. Alt tyder på at han blir tatt ut i troppen igjen, akkurat som til kampen mot Almería, og at han denne gangen får debutere. Real Madrid har ingenting å spille for, og Ancelotti vil la flere Castilla-spillere få spille, og det er nesten sikkert at Ødegaard blir én av dem.

2. Jeg tror ikke han fortsetter i Castilla. I Spania har man snakket om interesse fra Villarreal, men det er et lag som spiller i Europa League neste sesong. Jeg tror ikke de vil ta sjansen på en 16 år gammel gutt som de ikke kan garantere spilletid. Kanskje han blir i Madrid, men i et annet av byens lag: Getafe eller Rayo Vallecano.

Det er forsatt tidlig å si, fordi få klubber har begynt å sette sammen troppene for neste år.

Rubén Jiménez

Journalist i sportsavisen Marca.

1. Jeg tror at han hvert fall blir tatt ut i troppen. Jeg forventer at han får debuten.

2. Det er veldig vanskelig å si, men jeg tror de kommer til å overtale ham til å bli i Castilla i den kommende sesongen.