STAVANGER: Oilers-yndlingen Rudolfs Balcers blir vraket fra laget for andre kamp på rad når de nybakte seriemesterne spiller sesongens siste seriekamp borte mot Lørenskog tirsdag.

Da Oilers hentet den rutinerte backen Mark Matheson like før overgangsvinduet stengte for en drøy måned siden, ble han den åttende utenlandske spilleren i troppen. Det er imidlertid bare lov til å stille med sju utlendinger per kamp i eliteserien, og etter at reglene ble endret før sesongstart i høst, går nå også Balcers inn under den såkalte utlendingskvoten.

I serieinnspurten har Oilers-trener Petter Thoresen sluppet å ta stilling til dette «luksusproblemet», men etter at Jean-Michel Daust ble friskmeldt før kampen mot Kongsvinger sist torsdag, har han måttet ta et valg.

— Sikkert sånn det skal være

Mot tabelljumboen løste han det ved å hvile backen Nick Plastino, men i lørdagens hjemmekamp mot Vålerenga var det altså stortalentet Rudolfs Balcers som ble ofret. Det blir han igjen når Oilers gjester Lørenskog ishall tirsdag.

— Det er vel bare sånn det er. De andre utlendingene er eldre og mer erfarne enn meg, så det er sikkert sånn det skal være, sier Balcers til Aftenbladet like etter lagets treningsøkt i DNB Arena mandag formiddag.

Har imponert ekspertene

Det 17 år gamle stortalentet har virkelig spilt seg inn i Oilers-fansens hjerter denne sesongen. Med et til tider blendende offensivt spill har han tatt både publikum, motstandere, tv-kommentatorer og -eksperter med storm. Det han har manglet på stabilitet og defensive ferdigheter, har han tatt igjen med glitrende soloprestasjoner framover på banen.

— Jeg er selvsagt skuffet over å bli vraket, men jeg visste at det kom til å skje da klubben signerte Mark Matheson. Samtidig håper jeg selvfølgelig å få flere sjanser på A-laget denne sesongen, sier unggutten, som er latvisk statsborger, men som har bodd i Norge i flere år.

Forberedt på spill med U20-laget

Balcers flyttet fra Lørenskog til Stavanger og U18-laget til Viking Hockey i 2013. Denne sesongen har han spilt 35 seriekamper for Oiler og gjort 20 poeng fordelt på sju mål og 13 målgivende pasninger. Han står også med +14 i statistikken.

— Nå må jeg bare forberede meg på sluttspill med U20-laget. Det blir nok gøy det også, å få enda mer spilletid og bedre tid ned pucken. Jeg skal kjøre på og gjøre mitt beste for å vise at jeg fortjener en plass på A-laget, sier Balcers.

Higson forstår skuffelsen

Sportsdirektør Pål Higson i Stavanger Oilers forstår at Rudolfs Balcers er skuffet over å bli flyttet ned på U20-laget før sluttspillet starter med den første kvartfinalen hjemme i DNB Arena fredag.

— Rudolfs har hatt en fantastisk sesong på alle måter. Han har levert langt bedre enn forventet, og fått mer istid enn både han og de fleste andre hadde trodd. Likevel tror jeg ikke det er noe problem verken for han eller utviklingen hans å spille noen kamper for U20-laget på slutten av sesongen. Han har hatt mange steg for oss så langt, og kommer til å ta mange flere i årene som kommer, sier Higson til Aftenbladet.

Kristiansen og Røste Fossen ute

Han håper unggutten, som har kontrakt med Oilers ut 2016/17-sesongen, kan dra nytte av å spille U20-sluttspillet. Der er det klart at Oilers møter Lillehammer etter mandagens trekning.

— Det blir god trening for Rudolfs å spille en viktigere rolle og være en spiller laget må lene seg på. Det er viktig for ham å få øve seg på den rollen, for den kommer han helt sikker å ha som senior i framtiden. Jeg forstår samtidig at han er skuffet, for alle med ambisjoner ønsker selvsagt å spille mest mulig på høyest mulig nivå. Likevel tror jeg definitivt ikke at han vil bli noen dårligere spiller av dette, sier Higson.

PS: I tillegg til Rudolfs Balcers må Oilers klare seg uten Tommy Kristiansen (karantene) og Petter Røste Fossen (skade) mot Lørenskog tirsdag. Kampen følger du direkte på Aftenbladet.no fra kl.19.00.